Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Propozycja dla wszystkich.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Sajrox
Witam,

Chciałbym zgłosić pewien pomysł dotyczący Zend Framework. Generalnie chodzi o to by wspólnie razem z osobami z forum stworzyć kompletny szkielet projektu, wraz z zaimplemontowanymi podstawowymi funkcjami:
- logowanie
- dodawanie, usuwanie, edycja pozycji w bazie
- walidacja formularzy
- tworzenie nawigacji

Nie chodzi o zbudowanie działającej strony www, tylko o sam szkielet który może posłużyć do dalszej pracy nad tworzeniem różnego rodzaju projektów.

Była byt osoba któa by to nadzorowała, czyli zbierałą sensowne pomysły i łączyła je w całość a nastepnie umieszczała to na forum jako załącznik. Każdy mogł by to sciągnać a następnie wykorzystać, zgłosić uwagi, poprawki czy propozycje.

Może uda się wspolnymi siłami, stworzyć projekt doskonały winksmiley.jpg

Oczywiście nie chodzi aby każdy umieszczał swoje szkielety projektów lub całe gotowe strony. Projekt ma być wspólny stworzony i przemyslany od podstaw.

seth-kk
Chcesz stworzyc nowa joomle?
luki100011
Chce gotowca winksmiley.jpg
Sajrox
Niee nie nie.

Chce stworzyć szkielet Projektu czyli Bootstrapa, index.php, przykladowe Helpery wraz z z pluginami (bez metod) i wszystko to ze sobą jakoś sensownie powiązać i podzielić na foldery i moduły. Tak aby osoba która weźmie ten szkielet będzie mogła zaczać robić stronkę. Bez marnowania kilku togodni na tworzenie własnego pierwszego szkieleta. Ja zmarnowałem 4 dni by zrozumieć send działania tego wszystkiego. 4 dni wyciąte z życiorysu, a mimo tego dalej mam wątpliwości do tego czy wszystko zrobiem optymalnie i czy nie da się tego zrobić lepiej.

phpion
W takim razie zmień framework na lepszy smile.gif hehe.
AxZx
Cytat(phpion @ 26.08.2009, 18:38:25 ) *
W takim razie zmień framework na lepszy smile.gif hehe.

zamienił wujek siekierki na kijek winksmiley.jpg

zamień na jedyny słuszny winksmiley.jpg
seth-kk
heh i zaczelo sie
narzedzia na ogol sa tak dobre jak ludzie ktorzy ich uzywaja
Cytat(Sajrox @ 26.08.2009, 18:21:52 ) *
...Ja zmarnowałem 4 dni by zrozumieć send działania tego wszystkiego...

moze nie trafiles na dobre materialy lub zaczeles od czegos zbyt duzego...

...a mimo tego dalej mam wątpliwości do tego czy wszystko zrobiem optymalnie i czy nie da się tego zrobić lepiej.

optymalnosc to pojecie subiektywne

czy naprawde myslisz ze da sie stworzyc uniwersalnego bootstrapa szytego na miare?
luki100011
Bez marnowania kilku togodni na tworzenie własnego pierwszego szkieleta. Ja zmarnowałem 4 dni by zrozumieć send działania tego wszystkiego. 4 dni wyciąte z życiorysu, a mimo tego dalej mam wątpliwości do tego czy wszystko zrobiem optymalnie i czy nie da się tego zrobić lepiej.

I dzięki temu lepiej poznałeś ZF.
Co do gotowca, to czy przeglądałeś stronę ZF questionmark.gif
http://framework.zend.com/docs/quickstart

Tu można coś pobrać i jej też krok po kroku pokazane.

I najważniejsze, daj komuś gotowca a zasypie Ciebie pytaniami dlaczego a czemu a nie można inaczej, taki urok ZF, że możesz większość elementów struktura katalogów etc po swojemu zrobić a nie tak jak ktoś tobie narzuca.

Do osób proponujących inne frameworki ..... czy tu ktoś pytał o inny framework questionmark.gif czy w tytule jest zaznaczone ZF questionmark.gif
Sajrox
Cytat(luki100011 @ 27.08.2009, 07:40:39 ) *
I dzięki temu lepiej poznałeś ZF.
Co do gotowca, to czy przeglądałeś stronę ZF questionmark.gif
http://framework.zend.com/docs/quickstart
questionmark.gif

I tutaj się z Tobą zgodze że faktycznie, aby się nauczyć Zenda trzeba troche nam nim posiedzieć samemu. Dlatego myśle że mój pomysł był troche debilny, ale na pewno przydała by się ciut lepsza dokumentacja. Pokazująca więcej praktycznych zastosować.

Ten QuickStart jest troche mało praktyczny, brakuje w nim wiele zagadnien bez których ciężko stworzyć przydatny projekt.

A co do samego wątku to zamiast pisać szkielet od nowa może znacie jakieś przykłady gotowych prostych serwisów które są udostępnione w internecie do pobrania? Oczywiście tworzone w Zendzie winksmiley.jpg

Chciałbym zobaczyć jak inni to robią i czy idę w dobrą stronę.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.