Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] projekt symfony na home.pl
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
harvesterix
Witam
Stworzyłem projekt symfony (symfony instalowałem na podstawie pierwszego dnia jobeeta: tzn ściągniętą paczkę ze strony symfony rozpakowałem w katalog_główny\lib\vendor, później instalowałem jeszcze plugin guard), projekt na lokalu działa ładnie. I nadszedł czas przerzucić go na home.pl - skopiowałem więc katalog główny projektu na serwer i podpiąłem pod niego domenę stworzyłem plik .htaccess przekierowujący każdy request do katalogu web no i niestety przy próbie odpalenia wywala mi internal error 500 The server encountered an internal error and could not complete your request. .
Mam następujące pytania czy przy takiej instalacji symfony (tzn wszystkie pliczki symfony znajduja sie w katalogu projektu \lib\vendor) jest sens robienia symfony freeze przed przerzuceniem projektu na serwer? Czy to że nie zamroziłem projektu może być powodem błędu a jeśli nie to jaki może być inny powód błędu?

Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy projekt z symfony wstydnis.gif
Berg
Ogólnie symfony na hostingu współdzielonym bez freeze może stwarzać trochę problemów, na pewno mniej roboty jest kiedy projekt się zwyczajnie zamrozi i go wrzuci (chociaż warto się pomęczyć jeśli planujemy hostować na tym samym serwerze kilka projektów symfony korzystających z tego samego lib'a). Najlepiej zerknąć do loga symfony lub odpalić tryb dev - wtedy będziesz wiedział na czym stoisz.

PS: Korzystałeś z instrukcji instalacji symfony na home.pl?
harvesterix
Dokładnie z tego korzystałem. A co do freeze to mam na mysli to ze z tego co wyczytalem freeze kopiuje wszystkie potrzebne biblioteki z miejsca instalacji symfony do katalogu projektu - a ja przeciez instalowalem symfony od razu w tym katalogu wiec niczego dodawac nie trzeba a po zamrozeniu katalog z projektem wazy mi dwa razy wiecej blinksmiley.gif dlatego tez pytam czy w moim przypadku zamrazanie ma jakies znaczenie??

Berg a ty wrzucales tym sposobem ? I jesli tak to czy normalnie wszystko dzialalo?? Ja zastosowalem tylko krok pierwszy no i przy sprawdzaniu w przegladarce nie dzialalo mi to przekierowanie wiec z dalsza czescia na razie dalem sbie spokoj i kombinuje po swojemu...
Berg
Freeze oprócz kopiowania plików ustawia jeszcze ścieżkę do lib w ProjectConfiguration. Ja zazwyczaj robię freeze jeśli projekt ma leżeć na serwerze współdzielonym, wygodniej jest dla mnie wtedy wrzucać taki projekt - ale jak już mówiłem freeze nie jest wymagany. Do do home.pl - wrzucałem wszystko dokładnie z instrukcją i nie było większych problemów. Wydaje mi się że masz coś źle ustawione w Symfony, wrzuć na serwer frontend_dev (nie zapomnij zmienić adres IP na swój), ewentualnie zerknij co mówi Ci log Symfony.
wiewiorek
Ja nie mam hostingu na home.pl, ale:

harvesterix:
"Ja zastosowalem tylko krok pierwszy no i przy sprawdzaniu w przegladarce nie dzialalo mi to przekierowanie wiec z dalsza czescia na razie dalem sbie spokoj i kombinuje po swojemu... "

krok 1 i 2 instrukcji na home.pl sa obowiazkowe exclamation.gif Reszte można olać, ale te dwa są obowiązkowe.

Alternatywny sposób to wgrywasz zawartość katalogu 'web' do public_html (zawartosc a nie katalog), natomiast reszte katalogow symfony umieszczasz w tym samym miejscu w jakim znajduje sie katalog public_html.

Następną ważną rzeczą jest clear cache, albo jesli nie mamy dostępu do konsoli to kasujemy WSZYSTKO z katalogu 'cache' symfony exclamation.gif

Nie ma możliwości żeby coś nie działało - oba sposoby są pewne i skuteczne exclamation.gif
harvesterix
Dzieki wiewiorek sprawdze twoje sposoby jutro bo na dzis juz wymiekam. Napisz mi jeszcze czy zamrazales swoje projekty przed przenoszeniem?
A krok drugi nie jest chyba konieczny bo w tym kroku chodzi tylko o pozbycie sie nazwy katalogu web z url-a (czyli jesli wpisze bez web to powinno poleciec), przynajmniej ja tak to rozumiem...
wiewiorek
Nie robie freeze smile.gif Pamiętam, że bez kroku nr 2 coś było nie tak - zdaje sie, ze wtedy komunikat błędu jaki otrzymywałem wskazywał bodajże właśnie na te linie pliku sfWebRequest.class.php z kroku nr 2.
harvesterix
przy probie odpalenia projektu wyskakuje mi

"Oops! An Error Occurred
The server returned a "500 Internal Server Error"."

a gdy chce odpalic frontend_dev.php zeby sprawdzic co jest nie tak wyskakuje mi:

"You are not allowed to access this file. Check frontend_dev.php for more information."

Juz wymiekam normalnie sciana.gif
Berg
W pliku frontend_dev.php masz blokadę ip, domyślnie akceptuje tylko 127.0.0.1 dzięki czemu można wywołać plik na localhoście. Musisz po prostu edytować plik i wstawić swój numer ip winksmiley.jpg
harvesterix
juhuuuu juz lata dzieki Berg dzieki wiewiorek guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.