Witam.

Zaczynam zabawę z frameworkami z MVC oraz w ogóle z bardziej poważnym programowaniem i można powiedzieć zaciąłem się nad pewną kwestią.

Piszę sobie pewną aplikację. W bazie są grupy i userzy. Wiadomo, że jest między nimi powiązanie. Teraz w Codeigniterze nie ma możliwości (AR) obsługi powiązać (albo o tym nie wiem), trzeba to zrobić ręcznie zapytaniami zwykłymi do bazy.

Tutaj jakoś nie mam koncepcji na formularze obsługę ich itd w związku z relacjami w bazie. Np. mam usera o id=2 który należy do grupy id=5. Teraz powiedzmy tworzę formularz dla akcji dla której muszę wybrać usera. (userów dużo więc muszę najpierw wybrać grupę).

Hm. Krótko mówiąc nie wiem czy zrobić formularz w kilku krokach czy jakoś pobierać userów danej grupy ajaxem czy jeszcze co innego.

Nie mam koncepcji bo do tej akcji muszę jeszcze wybrać urządzenie, datę, ip (tutaj powinno być zgodne z ip urządzenia w sensie tej samej sieci logicznej). Jakoś nie mam koncepcji jak to wszystko ogarnąć. Bo robiąc to tradycyjnie to trzebaby to podzielić na ileś kroków takiego kreatora zamiast zrobić formularz gdzie po wybraniu grupy z kolejnej listy wybieram usera itd.

Koledzy powiedzcie jak radzicie sobie w takich sytuacjach jakie macie koncepcje i jak to wszystko można ogarnąć.