Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawność tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Largo
Witam,

Mam pewien problem z bazą na etapie projektowania. Robię system transakcyjny, dosyć zaawansowany, oczywiście nie na prawdziwe pieniądzę. I tu mam pewien problem. Użytkownicy będą mogli się wymieniać kwotami, jak przelewy i będą mieli automatyczne dodatki, jak - zmiana nazwy, loterie i wiele innych zabawek :-)

Gdzie leży problem? Normalnie do DB zapisuję kwotę operacji w postaci dodatniej ( decimal ), ale tutaj jest parę obiektów, które wymuszają użycie ujemnych kwot. Przykładem może być loteria. Normalnie się w niej kupuje losy i liczy na łód szczęścia, a jeżeli się uda? Automatycznie nie ma wysyłającego, bo jest nim skrypt, a nadawcą użytkownik, ale kwoty? I tu mam problem z kolegą od bazy wielki, ponieważ on uważa, że powinniśmy zostawić same dodatnie, a reszta po stronie PHP.

Jak Wy uważacie?
Mchl
Zastanówcie się co reprezentuje liczba zapisana w tabeli, i czy ma większy sens zapisana z minusem czy bez.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.