Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]konfiguracja templatki w backendzie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
harvesterix
Witam, wiecie może gdzie generowana jest templatka do backendu, bo chciałbym ją trochę spolszczyć a z poziomu generator.yml nie mogę się dobrać do niektórych elementów np: przy batch_actions w selekcie nie mogę zmienić 'choose an action', przy filtrowaniu przycisku filter i reset dry.gif Jeśli można to zmienić z poziomu generatora to napiszcie jak
Crozin
Ale... choose an action to o ile dobrze pamiętam statyczny tekst w szablonie generowanym przez Doctrine/Propela. A one są domyślnie (chyba wystarczy w /apps/.../config/settings.yml ustawić i18n na on) tłumaczone. Upewnij się jedynie, że aktualny użytkownik ma ustawioną polską kulturę.
  1. $this->getUse()->setCulture('pl_PL');

Zaś co do tłumaczenia np. nowych akcji dla obiektu czy tytułów kolumn itp. to o tytule/nazwie decydujesz ustawiając wartość label, np.:
Kod
  fields:
    username: { label: Nazwa użytkownika, help: Pod taką nazwą użytkownik będzie widziany w serwisie }
    password: { label: Hasło }

list:
    actions:
       _edit: ~
       _delete: ~
       _do_sth: { label: A to jest moja własna akcja }
Co prawda te labely i tak zostaną poddane translacji - w kodzie wynikowym będzie coś na kształt:
  1. <?echo __('Nazwa użytkownika') ?>
Jednakże domyślnie, jeżeli nie masz tłumaczenia to zostaje wyświetlona wartość podana jako argument.
harvesterix
a czy takie ustawienia w apps/admin/config/settings.yml nie wystarczą:
CODE

all:
.settings:
# Form security secret (CSRF protection)
csrf_secret: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
default_culture: pl_PL

# Output escaping settings
escaping_strategy: true
escaping_method: ESC_SPECIALCHARS

# Enable the database manager
use_database: true

Mam na myśli default_culture, bo ustawiłem jak widać na pl_PL i nadal mam po angielsku?

A co do $this->getUser()->setCulture() to w jaki sposób mam to dodać do akcji jeśli w backendzie nie ma akcji questionmark.gif
Crozin
W trybie deweloperskim kliknij sobie w WebDebug Barze na Settings -> user. Zobaczysz, że wartość klucza culture to zapewne en.

Zresetuj sesje - wtedy już default_culture powinno być wzięte pod uwagę. Jednak pamiętaj o tym, że jeżeli ktoś sobie ręcznie (o ile jest taka możliwość na stronie) zmieni język na angielski po czym wejdzie w panel administratora, to będzie miał język angielski.
harvesterix
W trybie deweloperskim mam tak:
options:
auto_shutdown: false
culture: null
default_culture: pl_PL
use_flash: true
logging: '1'
timeout: 1800
attributeHolder:
admin_module: { artykuly.sort: [created_at, desc], wizyty.sort: [null, null] }
culture: pl_PL

A stronka nadal daje 'choose an action' w formularzu etc. sad.gif, chociaż pola z datą wyświetlają teraz miesiące po polsku smile.gif .

Jak się resetuje sesję?
strife
Wyczyść cache i ciastka w przeglądarce, a potem cache w Symfony i zobacz czy zadziała.
harvesterix
Cache czyściłem, historie przeglądania też, ogólnie rzecz biorąc zmiany nastąpiły np. data pobierana z bazy danych wyświetla polską nazwę miesiąca w liście obiektów.

Problem jest z selectem zawierającym batch_actions jest tam jedna wartość domyślna 'choose an action' i button (submit) o nazwie 'go', do tego nie wiem jak się dobrać.

No i praktycznie z całym panelem filtrów np. w przypadku pól filtrowania po dacie jest from (select) to (select), przycisk filtrowania 'filter' (chcę 'filtruj').

Zauważyłem jeszcze jeden problem, mianowicie w liście obiektów przy dacie (tej spolszczonej) pojawiła się dodatkowo godzina 00:00 wszędzie, w bazie danych to pole jest typu date a nie datetime, też chciałbym to jakoś naprawić.
Crozin
Co do formatu daty... daj jak podajesz label (w fields) tak możesz podać date_format (nie kojarzę teraz jak się określa datę typu: 12 sierpnia 2010 - sprawdź sobie w dokumentacji).

Co do "choose an action" i "go"...
Czy inne teksty "statyczne" są spolszczone? Jeżeli nie to ustaw kulturę użytkownika na "pl", jeżeli tak to jaką masz wersję Symfony? Bo z tego co kojarzę to do wersji 1.4 były braki w tłumaczeniach.
harvesterix
Co do daty to qrcze coś działa ale nie do końca w generator.yml w dziale fields daje tak: " dzien: { label: Data, date_format: l d-F-Y }" (czyli chcę mieć np: poniedziałek 13-styczeń-2010) a dostaje takie herezje l 13-13-Y (czyli zamiast nazwy dnia daje literkę l?, dzień daje dobry, zamiast nazwy miesiąca daje znowu dzień?, a zamiast roku daje Y). Trzeba się jeszcze pobawić...

W formularzach chociaż udało się spolszczyć filter, choose an action, reset i go, nadal bieda bo przy filtracji pozostało w formularzu przy selekcie wygenerowanym dla kolumny boolean "yes or no" i opcje "yes", "no", no i przy filtracji daty "from", "to" zamiast "od", "do sciana.gif

Any idea?? blinksmiley.gif

Dobra doszedłem do tego jak ustawić datę guitar.gif
strife
Cytat(harvesterix @ 4.03.2010, 12:27:30 ) *
Co do daty to qrcze coś działa ale nie do końca w generator.yml w dziale fields daje tak: " dzien: { label: Data, date_format: l d-F-Y }" (czyli chcę mieć np: poniedziałek 13-styczeń-2010) a dostaje takie herezje l 13-13-Y (czyli zamiast nazwy dnia daje literkę l?, dzień daje dobry, zamiast nazwy miesiąca daje znowu dzień?, a zamiast roku daje Y). Trzeba się jeszcze pobawić...

W formularzach chociaż udało się spolszczyć filter, choose an action, reset i go, nadal bieda bo przy filtracji pozostało w formularzu przy selekcie wygenerowanym dla kolumny boolean "yes or no" i opcje "yes", "no", no i przy filtracji daty "from", "to" zamiast "od", "do sciana.gif

Any idea?? blinksmiley.gif

Dobra doszedłem do tego jak ustawić datę guitar.gif

Yes or no, spróbuj poczytać to:

http://forum.symfony-project.org/index.php/t/22349/

W Symfony w wersji 1.4 nie powinno być z tym problemów, poprzez wygenerowanie pliku z translacją:

1. symfony init-i18n <application> <destination-language> <char encoding>

harvesterix
dzięki, teraz mam problem komu wcisnąć pomógł blinksmiley.gif
phpion
Cytat(harvesterix @ 18.03.2010, 12:03:48 ) *
dzięki, teraz mam problem komu wcisnąć pomógł blinksmiley.gif

Pomogę ci - przekleję wszystkie posty do jednego i dasz mi pomógł, ok? Taka kompilacja, wiedza w pigułce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.