Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy istnieje ograniczenie ile moze byc max wpisow w tablicy?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Soulast
Posiadam skrypt który obecnie buduje extra tabele przykażdym dodaniu np albumu z 512ma wpisami wewnątrz bazy danych.
domyśliłem się że zapychanie bazy takim czymś jest szkodliwe więc mam pomysł aby zastąpić to usunąc poprzez trzymanie wszystkich danych według id

A moje pytanie brzmi czy to może byc rowniez szkodliwe jeśli w jednej tabeli znajdzie się 100000000000 wpisów??to tylko przykaład wielkości.

Dziękuje za wszelką pomoc:)
darko
Pamięć dostępną dla skryptu php określa flaga memory_limit w ustawieniach php.ini Można próbować zwiększyć tę wartość na czas wykonywania skryptu za pomocą ini_set, na przykład:
  1. ini_set("memory_limit", "128 M");

Generalnie dla dużej ilości danych ogranicza się ilość, która jest wyciągana z bazy za pomocą takich rozwiązań jak stronicowanie wyników, cache'owanie, load balancing i innych.
Mchl
Musiałbyś pokazać dokładnie jak sobie to wyobrażasz, ale zazwyczaj lepieć mieć jedną długą tabelę, niż dynamicznie tworzyć nowe, krótkie.

Ilość danych w tabeli MySQL jest teoretycznie nieograniczona, w praktyce ograniczają Cię dostępne zasoby.

100000000000 wierszy to dosyć sporo. Zanim dojdziesz do takiej liczby, pewnie będziesz musiał zatrudnić specjalistę od baz danych i wynająć kilka serwerów winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.