PawelGawel
13.04.2010, 09:13:49
Uszanowanie
odziedziczyłem sknoconą, ale działającą stronę na wordpressie
stronę przenoszę na nowy serwer, generalnie została już przeniesiona i prawie wszystko jest ok. Niestety te prawie spędza mi sen z powiek. Sprawa wygląda tak:
stara baza z ustawionym kodowaniem latin2_general_ci w której w tabeli wp_posts są krzaczki (ale strona wyświetla się poprawnie). Po przeniesieniu nie jest już tak różowo, mam krzaczki dokładnie tak jak w bazie (ktĂłre chciaĹ‚yby miĹ‚o spÄ™dzić czas z rĂłwieĹ›nikami). Nowa baza ma kodowanie utf8_general_ci tylko ta jedna tabela wp_posts (jedyna której tak naprawdę potrzebuje ze starej bazy) jest właśnie w latin2_general_ci. Zmiana ostawień w panelu wp na kodowanie latin2_general_ci tylko pogarsza sprawę.
Bazy danych to raczej moja pieta achillesowa (nie wspominając juz o kodowaniach...)
Próbowałem z różnymi ustawieniami, szperałem w sieci, używałem MySQLDumpera i innych wynalazków. I utknąłem. Czy jest (podejrzewam że nie, ale warto spytać) możliwość eksportu tej bazy bez krzaczków, czy może jakiś soft do konwersji czy cokolwiek co może mi pomóc?
będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę
mortus
13.04.2010, 10:34:06
Napisz jakiego systemu używasz, a jeśli Windowsa, to czy masz zainstalowany lokalnie serwer WWW. Napisz, czy dysponujesz plikiem wygenerowanym przez mysqldump, ewentualnie wygeneruj dump'a i będziesz mógł rozwiązać problem przy pomocy php:
$dump = iconv('ISO-8859-1', 'UTF-8//TRANSLIT', $dump);
$dump = str_replace('CHARSET=latin1', 'CHARSET=utf8', $dump); $zapisano = file_put_contents('plik.do.zaimportowania.sql');
Mchl
13.04.2010, 11:11:08
Cytat
które chciałyby miło spędzić czas z rówieśnikami
to wygląda jak UTF-8. Może wystarczy dumpa jako utf8 zaimportować.
PawelGawel
13.04.2010, 12:55:08
@mortus
używam visty, lokalnie testuje na xmappie ale myślę ze to nie ma znaczenia. stronę przerzucam z www.free-sport.pl na www.3surf.pl/weordpress/
jak już wspominałem macierzysta baza ma krzaczki w tabelkach, ale na stronie wszystko wyświetla się poprawnie.
pytasz czy posiadam plik wygenerowany przez dumpa, tak posiadam, właśnie zainstalowałem go na serwerze i zrobiłem kopie tabeli która mnie interesuje (rozumiem że chodzi o backup??)
jestem nieco zielony w temacie baz, ewentualnie mogę wrzucić jakieś screeny jeżeli tylko będą mogły w czymś pomóc
jak mam użyć tego kodu który mi podałeś?
Mchl
13.04.2010, 13:28:40
Czy jesteś w stanie sprawdzić jakiego kodowania używa skrypt na 'starej' stronie podczas połączenia z bazą danych?
PawelGawel
13.04.2010, 16:37:25
niestety nie, normalnie można to podejrzeć i ustawić w panelu administracyjnym, ale w tym czymś co dostałem nie ma czegoś takiego
krzysztof_kf
13.04.2010, 16:50:14
PawelGawel powiem ci tak co ja bym zrobił na twoim miejscu żeby uniknąć kłopoty na przyszłość ustaw sobie po przeniesieniu bazy danych na kodowanie utf=8 tabel jak i rekordów widziałem ile masz treści na stronie nie za wiele można policzyć na jednej ręce ustawiasz w pliku wp-config.php kodowanie utf-8 i nie będzie ci dalej to sprawiało kłopotów . pozdrawiam
Mchl
13.04.2010, 17:21:20
Ale nie masz dostępu do kodu, żeby rzucić okiem jakie kodowanie jest ustawione?
PawelGawel
15.04.2010, 20:45:48
tak jak radził krzysztof_kf przeniosłem wpisy do nowej bazy i po wszystkim, na szczęście było to tylko kilka wpisów więc odbyło eis bez bólu.
dzięki za wszystkie rady
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.