Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] upload plikow + resize obrazkow
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
janek9
Czesc

Nie moge dojsc do ladu z uploadem plikow..tzn chce w locie zrobic resize obrazka, a w zasadzie 2 x resize...Jeden wiekszy, jeden mniejszy...Korzystalem z klasy sfResizedFile ktora mozna znalezc na forum symfony. Niestety nie dziala to zbyt dobrze na v. 1.4 poniewaz tylko jeden plik zamiast 2 sie tworzy..Czy moze mi ktos wytlumaczyc na czym polega problem, zeby z uploadowanego pliku zrobic 2 miniaturki o roznych wymiarach korzystajac np z sfImageTransformPlugin?

destroyerr
Nie wiemy jak wygląda kod klasy sfResizedFile, więc jak możemy pomóc?
Crozin
Tworzenie miniatur przy użyciu sfImageTransformPlugin jest wyjątkowo proste:
  1. $img = new sfImage($path);
  2. $img->thumbnail(200, 200)->saveAs($path . '_200x200');
  3. $img->thumbnail(100, 100)->saveAs($path . '_100x100');
A kod ten możesz wrzucić w miejscu, w którym plik jest już dostępny na dysku serwera (czyli w formularzu na dobrą sprawę)
janek9
Cytat(Crozin @ 14.04.2010, 14:26:42 ) *
Tworzenie miniatur przy użyciu sfImageTransformPlugin jest wyjątkowo proste:
  1. $img = new sfImage($path);
  2. $img->thumbnail(200, 200)->saveAs($path . '_200x200');
  3. $img->thumbnail(100, 100)->saveAs($path . '_100x100');
A kod ten możesz wrzucić w miejscu, w którym plik jest już dostępny na dysku serwera (czyli w formularzu na dobrą sprawę)

rozumiem, a jak mam pozyskac sciezke?
wiewiorek
A mnie też to ciekawi - jak zrobić upload obrazka tak żeby zamiast publikacji obrazka w normalnym rozmiarze, opublikowała się miniaturka. Crozin z sfImageTransformPlugin to my wiemy jak korzystać smile.gif
Crozin
sfValidatorFile zwraca Ci ścieżkę do zapisanego pliku. Wystarczy już tylko użyć wrzuconego przeze mnie kodu w metodzie save/updateFldName formularza i właściwie po sprawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.