Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF]Problem z instalacją Zend Tool
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
R4D3K
Witam mam problem z instalacją ZEND TOOL. W zmiennych środowiskowych mam dodane ścieżki do mojego php (D:\!xampp\php\), oraz do biblioteki ZF (D:\!xampp\htdocs\ZF\bin\). Przekopiowałem pliki zf.bat oraz zf.php do folderu D:\!xampp\php na końcu dodałem do php.ini następująca linijkę:
Kod
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Paths and Directories;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

; UNIX: "/path1:/path2"
;include_path = ".:/php/includes"
;
; Windows: "\path1;\path2"
[b]include_path = ".;D:\!xampp\htdocs\ZF;D:\!xampp\php\pear;"[/b]

Pogrubione litery oznaczają co dodałem. Po wpisaniu w linii poleceń php -v pokazuje się wersje php jaka mam zainstalowaną (patrz screen). Jednak gdy próbuje wpisać zf show version otrzymuje taki oto error.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...0c721c8c61.html
Być może problem jest trywialny ale proszę o pomoc, używam Windows 7 Ultimate, xampp z wersją php 5.2.9
mortus
Cytat(R4D3K @ 16.04.2010, 09:52:18 ) *
W zmiennych środowiskowych mam dodane ścieżki do mojego php (D:\!xampp\php\), oraz do biblioteki ZF (D:\!xampp\htdocs\ZF\bin\).
Przecież ten katalog nie wskazuje na katalog biblioteki. Biblioteka znajduje się domyślnie w katalogu library, czy u Ciebie jest inaczej niż domyślnie?
batman
Korzystając z Zend_Tool, musisz pozostawić go tam, gdzie był domyślnie umieszczony. Innymi słowy jak rozpakujesz paczkę ściągniętą ze strony Zenda, to nie przenosisz nigdzie plików zf.bat i zf.php. Jeśli zdecydujesz się na ich przeniesienie, to musisz wskazać Zend_Tool gdzie się znajduje katalog library z klasami ZF.
mortus
W nowych wersjach xampp-a, Zend Framework jest automatycznie dodawany do PEAR, aczkolwiek nie w wiem, w jakiej wersji jest sam ZF. Aby go uaktualnić do ściągniętej wersji należy skopiować pliki zf.bat i zf.php do katalogu xampp/php (pojawi się monit o zastąpieniu plików), a także skopiować samą bibliotekę (katalog Zend z katalogu library) i opcjonalnie ZendX (z extras/library) do katalogu xamp/php/PEAR. Jeśli chcemy zainstalować którąś ze starszych wersji ZF, to uprzednio musimy usunąć katalogi Zend i ZendX z xampp/php/PEAR.

Wcześniej chodziło mi o include_path. Ty ustawiłeś go na:
include_path = ".;D:\!xampp\htdocs\ZF;D:\!xampp\php\pear;",
a podejrzewam, że powinno być
include_path = ".;D:\!xampp\htdocs\ZF\library;D:\!xampp\php\pear;".
darko
Aby sprawdzić wersję zainstalowanego ZF należy wklepać
w bashu
  1. /PATH/TO/ZF/bin/zf.sh show version

w cmd
  1. /PATH/TO/ZF/bin/zf.bat show version
R4D3K
Wersja ZF to 1.10.3, ale dziękuję za pomoc chłopaki. Problem był ze wskazywałem na kataolg bin tymczasem jego zmiana na library pomogła.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.