Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][SF][Doctrine] MSSQL i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
tOm-i
Witam!
Mam obiekt który został utworzony po zapytaniu na MSSQL-u, muszę go teraz wyświetlić z niego Nazwę w projekcje który ma kodowanie UTF8 i ma taki problem, że
Jak zrobię var_dump(nazwa_obiektu) to widzę że ma pole ["Nazwa"]=> string(24) "Brz�czyszczykiewicz" ale metoda getNazwa() daje mi string(0)

Jakieś pomysły ?

odpowiedz to: iconv na polach obiektu smile.gif
Gribo
a jak pobierasz obiekty z bazy ? doSelect czy doSelectOne ? Bo to pierwsze zwraca tablice obiektów a to drugie pojedynczy obiekt, może jest w tym problem
tOm-i
Cytat(Gribo @ 18.04.2010, 02:53:52 ) *
a jak pobierasz obiekty z bazy ? doSelect czy doSelectOne ? Bo to pierwsze zwraca tablice obiektów a to drugie pojedynczy obiekt, może jest w tym problem

używam doSelect ale pozniej w petli while sie odwołuje do elementów tablicy. Problem jest ewidentnie z kodowaniem bo jak w "actions" sobie zrobie iconv na polach, to mi się już w template wyświetla poprawnie.
W każdym bądź razie jak pisałem wyżej iconv załatwiło sprawę, chociaż niestety trochę kosztem wydajności ... a przy np 30k rekordów to już dużo znaczy ... ale na razie nie mam innego rozwiązania .. więc zostanie jak jest smile.gif

BTW: doSelectOne to dotyczy propela smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.