Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] problem z data-load
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
fesseme
Witam, w mojej nauce nadszedł czas na frameworka i padło na symfony, no ale dosyć wstępu i przejdźmy do sedna.

Bawiąc się schemą postanowiłem dodać gdzieniegdzie unique: true i zaczęły się moje problemy.
Przed zabawą zrobiłem sobie zrzut bazy docitrine:data-dump i zrzut bazy w phpmyadmin
i jest wesoło bo nie mogę załadować danych do bazy za pomocą data-load (jak robię ładowanie danych za pomocą phpmyadmin wszystko śmiga)
gdyż wyskakuje komunikat
Duplicate entry '' for key 'name'
gdy dam w komentarz uniqe wszystko wraca do normy i mam zonka sad.gif

Jeszcze jedno próbowałem czyścić cache i w bazie nie było żadnych danych bo też to sprawdzałem
Crozin
Wygląda na to, że nałożyłeś na kolumnę "name" indeks unikalny, a masz wiele rekordów dla których zdefiniowane jest name jako "" (pusty tekst) - więc czemu się dziwisz, że wywala błąd? Zamień te puste teksty na NULL, ustaw by indeks mógł przyjmować wartości NULL i po sprawie.
fesseme
Już wiem czego to było powodem.
Podczas zrobienia zrzutu bazy (doctrine:data-dump) przy relacjach było Auhtor: Author_1 zamiast author_id = 1. Miałem tabelę gdzie było 9 rekordów i połączoną ją z tabelą gdzie były 2 rekordy.
Doctrine stworzył zrzut tabeli ale pojawił się błąd bo zaczął tworzyć pola Author_3, Author_4 itd. natomiast tych rekordów nie było zdefiniowanych w pliku data.yml, zatem doctrine próbował je sobie wygenerować samoistnie właśnie poprzez wstawianie pustych stringów '' (nie jest to wartość null!), udało mi się naprawić to właśnie zamieniając Auhtor: Author_1 na author_id = 1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.