Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd logowania do mssql2000 przez IIS
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
koczis
Witam,
szukam pomocy w rozwiązaniu takiego problemu. Jest działający komputer windows XP z mssql2000 oraz IIS ze stronami napisanymi w asp. Wejście do systemu następuje przez przeglądarkę podając użytkownika i hasło, po zalogowaniu jest dostęp do danych. Zarówno IIS jak i mssql ma skonfigurowaną zintegrowaną autoryzację windows. Tak działający system trzeba przenieść na nową maszynę. Jak na razie zatrzymałem mssql, skopiowałem na nową maszynę plikami i uruchomiłem mssql na nowej maszynie. Podobnie zrobiłem z serwerem IIS, przeniesione zostały pliki oraz ustawiłem prawa i konfigurację na nowym serwerze. Porównując obydwie instalacje wszystko wygląda tak samo, jednak jest problem taki że po wpisaniu adresu w przeglądarkę w nowej instalacji wyświetla się prawidłowo okno logowania (autentykacja windows), jednak serwer zwraca błąd : "Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers (0x80040E4D)
[Microsoft][Sterownik ODBC programu SQL Server][SQL Server]Login failed for user '(null)'. Reason: Not associated with a trusted SQL Server connection". Plik konfiguracyjny global.asa zawiera dane połączenia z mssql, pola dotyczące użytkownika i hasła są puste (tak jak w źródłowej instalacji ) jednak wygląda tak jakby IIS nie potrafił przekazać danych użytkownika z IIS do mssql. Muszę dodać że w bazie mssgl na nowo skonfigurowałem użytkowników i uprawnienia do bazy danych zgodnie ze zdefiniowanymi w systemie windows. Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu, ewentualnie na inny prosty sposób przeniesienia systemu na nowy komputer.

pozdrawiam
mortus
Czy
Cytat
zatrzymałem mssql, skopiowałem na nową maszynę plikami i uruchomiłem mssql na nowej maszynie.
oznacza, że fizycznie kopiowałeś pliki?
koczis
Tak, skopiowałem fizycznie z jednej maszyny na drugą i na docelowej podmieniłem katalog. Próbowałem przenieść bazy wykorzystując Copy database wizard, ale nie za bardzo się to udało, przyznam że nie poświęciłem na tę opcję za dużo czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.