Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [zendFramework] integracja ZF + PHPbb3 problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Frozen
Witam mam problem z integracją sesji phpbb i ZF. Forum jest wrzucone do katalogu public. Korzystam z takiego kodu wstawionego w kontrolerze

1.  
  2. define('IN_PHPBB', true);
  3. $phpbb_root_path = (defined('PHPBB_ROOT_PATH')) ? PHPBB_ROOT_PATH : './forum';
  4. $phpEx = substr(strrchr(__FILE__, '.'), 1);
  5. echo($phpbb_root_path . 'common.' . $phpEx);
  6.  
  7. include($phpbb_root_path . 'common.' . $phpEx) or DIE('blad');
  8.  
  9. // Start session management
  10. $user->session_begin();
  11. $auth->acl($user->data);
  12. $user->setup();
  13. if ($user->data['user_id'] == ANONYMOUS)
  14. {
  15. $this->view->text = 'Please login!';
  16. }
  17.  
  18. else
  19. {
  20. $this->view->text = 'Thanks for logging in, ' . $user->data['username_clean'];
  21. }

I wyswietla mi się jedynie błąd (na pustej stronie, bez layoutu)
Fatal error: Call to a member function sql_query() on a non-object in /home/bambucz/ftp/newbambucz/public/forum/includes/cache.php on line 51

Napiszę jeszcze że dla testów includowałem zwykły plik z zdefiniowaną zmienną i działa.
  1. public function testAction(){
  2. if(include('forum/test.php')) {
  3. $this->view->text = 'udało się!';
  4. } else {
  5. $this->view->text = 'nie udało się';
  6. }
  7. $this->view->text = $text;
  8.  
  9. }

Proszę o sugestie gdzie, co mógłbym zmienić i czego powinienem szukać. Ogólnie nigdzie nie znalazłem bezpośredniego poradnika do integracji ZF + PHPbb. Może ktoś wie gdzie taki znaleść?

Dziękuję z góry za odpowiedź!
zend
Zacznij lepiej od podstaw php bo błąd jest podstawowy. Błąd zapewne spowodowany nie zainicjowaniem połączenia z bazą danych przez skrypt forum tzn nie dość że musisz nawiązać połączenie przez mechanizmy zenda to też przez mechanizmy forum, zakładając oczywiście sposób który Ty podałeś.
Frozen
Ja nic nie muszę inicjować wszystko działa przez includowanie pliku common. To rozwiązanie działa jak jest w katalogu forum. Chyba że czegoś nie zrozumiałem dobrze z tego co napisałeś?...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.