Ja się bawię tym aktualnie. Już mniej więcej od miesiąca. Same idee i mechanizmy tam wprowadzone/zmienione są bardzo fajne i na pewno znacznie uproszczą sprawę (względem 1.x), a zarazem sprawiają, że wszystko jest szybkie, spójne i dobrze działa. Ale tak jak to tutaj było napisane - nie nadaje się to na razie do pracy. Praktycznie każdy commit zmienia tak dużo, że wszystkie pliki trzeba od nowa przeryć (zmiany to zarówno kosmetyka w samym nazewnictwie, ale też i pewne mechanizmy i struktury danych). Oprócz tego wiele nadal brakuje, najbardziej doskwiera mi brak obsługi formularzy.
Jest też jeszcze kilka niedogodności związanych z DI, ale to nawet nie wiem, czy zamierza się z tym coś zrobić, czy po prostu to ja mam za duże wymagania (ale prosta dereferencja by się przydała, tworzenie statycznej metody tylko do pobierania i zwracania instancji jest bez sensu).
Co do kontrolerów to nie wydaje mi się, aby zaszłą tam jakaś rewolucja. Wiele się nadal zmienia, ale odnośnie "wwnętrznych" mechanizmów, jak napiszesz sobie kontroler pod obecny stan rzeczy, to nie sądzę, aby sposób użycia się zmienił.
Reasumując zapowiada się wybornie, ale na razie tylko zapowiada.
Aha - nie radzę za bardzo wzorować się na przykładzie z paczki sandbox

. Jako ogólny pogląd na strukturę projektu/kodu może być, ale metoda kopiuj-wklej tutaj to samobójstwo

. Jeśli nic się nie zmieniło, to jest to export stary jak świat, i nawet config z tamtej paczki nie pójdzie w rewizji z SVN.
@destroyerr: Jak to nie ma widoków? Brakuje helperów, ale same mechanizmy widoków już są i to wyśmienite moim zdaniem. Do bólu uproszczone bez utraty funkcjonalności. Kaskadowe (możesz sobie w swoim projekcie stworzyć widok przysłaniający jakiś domyślny widok z bundle'a) i do tego obsługa formatów innych niż HTML - możesz sobie stworzyć widok dupa.json.php i tam printować JSON dla XHR, wystarczy wtedy podać parametr _format=json w URLu, albo do route'a, nie potrzebujesz żadnej akcji. Chyba, że mówisz o czymś innym

.