Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Lista w adminie: kolejność elementów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Foxx
Czy istnieje jakieś gotowe rozwiązanie dla Symfony pozwalające wdrożyć w liście obiektów wygenerowanego panelu administracyjnego sortowanie? Nie chodzi mi o sortowanie wg. danego pola, to działa oczywiście out-of-the-box. Chodzi mi o sortowanie poprzez strzałki gór-dół...
Zrobiłem sobie proste sortowanie, ale nie uwzględnia ono np. sortowania przefiltrowanych wyników - wiadomo co się wtedy dzieje smile.gif

Będę wdzięczny za jakieś namiary albo sugestie. Pozdrawiam.
destroyerr
Sortowanie jest i działa. Nie wiemy z jakiej wersji sf korzystasz i jaki ORM.
Foxx
Sorry: wersja 1.3 Propel
Gribo
Dziwna sprawa bo ja w adminie mam standardowo sortowanie jak kliknę na nagłówek kategorii
Foxx
Cytat
Nie chodzi mi o sortowanie wg. danego pola, to działa oczywiście out-of-the-box. Chodzi mi o sortowanie poprzez strzałki gór-dół...

smile.gif

Chodzi mi o ustalanie w CMSie kolejności wyświetlania obiektów na frontendzie.
destroyerr
To w końcu backend'zie czy w frontend'zie? Jakie strzałki góra-dół?
Podrzuć przykład gdzie to już jest, narysuj nam to lub cokolwiek żebyśmy wiedzieli co chesz zrobić.
Foxx
smile.gif

Załóżmy, że mamy produkty w sklepie, które dodajemy w CMSie. Chcemy żeby w sklepie produkty wyświetlały się w ustalonej przez nas kolejności. Musimy więc w CMSie jakoś to ustawić. Używamy do tego strzałek góra/dół, które mogą wyglądać mniej więcej tak:

No i mi chodzi właśnie o mechanizm tego sortowania. Nie da się tego inaczej nazwać, ale nie chodzi mi o sortowanie listy, które jest dostępne automatycznie w adminie wygenerowanym przez Symfony poprzez klikanie w nagłówki kolumn. Mam nadzieję, że to teraz dobrze opisałem.
No mi by się przydało jakieś rozwiązanie tej kwestii.
destroyerr
Tak trzeba było od razu, teraz wszystko stało się całkowicie jasne biggrin.gif
Czyli Ty szukasz takiego plugin'u. Plugin załatwi sprawę modelu, resztą musisz zająć się sam, no ale od czegoś ten programista musi być...
Crozin
Tworzysz sobie w bazie danych dodatkową kolumnę pozycja i wg mniej sortujesz elementy. W backendzie dodajesz sobie dla każdego obiektu dwie akcje: przenieśDoGóry i przenieśWDół, bodajże ustawia się to w taki sposób:
Kod
#.../apps/.../modules/.../config/generator.yml

....
  list:
    actions:
      moveUp:   { label: Do góry }
      moveDown: { label: Na dół }
      _edit:    ~
      _delete:  ~
(bodajże bo nie używałem tego z 2 miesiące, a nie chce mi się sprawdzać :])

Następnie wystarczy już tylko dodać odpowiedni kod, który powiadomi Model, o tym, że element o ID 5 przenosimy w górę/w dół.
Foxx
Crozin, dzięki ale tak jak pisałem, moim głównym problemem była mała sprawność mojego rozwiązania - pół biedy napisać funkcje "góra" i "dół", ale żeby sortować sprawnie przefiltrowanewyniki albo nawet drag'n'drop to już jest trochę więcej pracy. Popatrz jaki fajny plugin podrzucił destroyerr - dużo ułatwia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.