Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] form + w3c
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Zajec
Kodzik:
[xml:1:6aa86b98d9]<div class="tresc2">
<form action="index.php" method="post" style="display:inline;">

<span class="text2">Login: <input type="text" name="loginek" size="10" /> </span>
<br />
<span class="text2">Hasło: <input type="password" name="haselko" size="10" /> </span>
<br />
<br />
<input type="hidden" name="co1" value="loguj" />
<input type="submit" name="Zaloguj" value="Zaloguj" />

</form>
</div>[/xml:1:6aa86b98d9]

I niestey validator znów mnie nie lubi :wink:
Cytat
Line 63, column 19: document type does not allow element "span" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "pre", "address", "fieldset" start-tag
<span class="text2">Login: <input type="text" name="loginek" size="10" /> </sp..

Line 64, column 5: document type does not allow element "br" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "pre", "address", "fieldset" start-tag
<br />

Line 65, column 19: document type does not allow element "span" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "pre", "address", "fieldset" start-tag
<span class="text2">Hasło: <input type="password" name="haselko" size="10" /> <

Line 66, column 5: document type does not allow element "br" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "pre", "address", "fieldset" start-tag
<br />

Line 67, column 5: document type does not allow element "br" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "pre", "address", "fieldset" start-tag
<br />

Line 68, column 47: document type does not allow element "input" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "address", "fieldset" start-tag
<input type="hidden" name="co1" value="loguj" />

Line 69, column 53: document type does not allow element "input" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "address", "fieldset" start-tag

Line 71, column 6: end tag for "form" which is not finished (explain...).
</form> </div>

Czy umielibyście powiedzieć dlaczego ? :?
Zbłąkany
Wstaw przed formularz znacznik <object> i po </form> go zamknij a w formularzy przed pierwszym <input> wstaw jakis naglowek np <h5> i po ostatnim input go zamknij 8)
Pedros
Mam podobny problem, zrobiłem tak jak mówisz. Fakt, walidator już się nie czepia, ale za to Internet Explorer 6 z aktualizacjami, w ogóle tego formularza nie wyświetla... jakieś pomysły? czy może dać kod strony?? Prosze o pomoc...
Zajec
może pomoże Ci konkretny prztykład ?
podpowiem, że display inline dałem, aby nie tworzyły mi się dodatkowe <br />
[xml:1:84d939e133]<form action="index.php" method="post" style="display:inline;"><div style="display:inline;">

<span class="text2">Login: <input type="text" name="loginek" size="10" /> </span>
<br />
<span class="text2">Hasło: <input type="password" name="haselko" size="10" /> </span>
<br />
<br />

</div>
</form>[/xml:1:84d939e133]
a jesli nie, pokaz swoj :wink:
Zbłąkany
Wlasnie napisz kod i bedziemy mogli myslec smile.gif co tez ja plote jakie myslec :wink:
e-Gandalf
span jest elementem inline zdaje sie. Wstaw tekst w <p> i bedzie po problemie.
Zajec
Cytat
span jest elementem inline zdaje sie. Wstaw tekst w <p> i bedzie po problemie.

Dobrze Ci się zdaje, ale za to pomyliłeś się z odpowiedzią. Ja już sobie poradziłem dając dodatkowy div dla całego <form> - teraz Pedros ma kłopot i mu staramy się pomoc.
Pedros
No więc formularz wygląda tak:
[xml:1:1389ff1907]
<object><form method="post" action=""><p class="form"><input type="hidden" name="ID" value="<?php echo$poj['0'];?>"/><?php echo$poj['8'];?> (Ilość głosów: <?php echo$poj['inne'];?>)<select size="1" name="ocena" class="pole">
<option value="0">Wybierz</option>
<option>1</option>
<option>2</option>
<option>3</option>
<option>4</option>
<option>5</option>
<option>6</option>
<option>7</option>
<option>8</option>
<option>9</option>
<option>10</option>
</select><input type="submit" class="pole" value="OK"/></p></form></object>[/xml:1:1389ff1907]

W takiej postaci gdy otwieram stronę w IE pojawia się malutkie okienko jakby nie wczytał się obrazek, Natomiast w firefoxie jest ok. Gdy nie ma <object> to walidator pokazuje błędy, prawie identyczne jak u Zajca. No nie ma siły, nie wiem jak to zrobić... Kilka danych jest pobieranych z mysql ale to nie ma tutaj znaczenia winksmiley.jpg
Dominik
Cytat
Wstaw przed formularz znacznik <object>

No nie zlitujcie sie. Sorry ze odpowiadam tak pozno ale przez te dni rotflowalem z tego. Zbłąkany masz u mnie piwo za fantacje. Znacznik object w takiej konstrukcji, przeziez to totalna glupota, jak mozna bylo co takiego wymyslic. To jakis burdel, a ze walidator to lyka to tylko dla tego ze nikt nie pomyslal ze ktos wpasnie na cos takiego. Apeluje nie sluchascie takiejs _taniej_ sciemy. Szybciej moge przyjac opcje jak ktos mi karze skoczyc z wiezowca niz to tego ze formulaz wstawiony jako alternatywny kod do obkieku ma jakikolwiek sens. Naprawde nie spodziewalem sie, ze dozyje czasow, gdy taki kod zobacze.
Apeluje jeszcze raz pomyslnie najpierw a nie robcie ctrl +c i do walidatora. Bo object ma sie tak do form jak majkel dzordan do bin ladena. smile.gif
PS to ja juz wole takie cos: <b><table></b><table> biggrin.gif laugh.gif
Zajec
Między "echo" a zmienna nie trzeba w ogóle spacji? Poza tym ciężko pomóc nie wiedząc co masz w $poj.

Mi tam validator łyknął Twój kod:
[xml:1:0e387deefa]<form method="post" action=""><p class="form">
<input type="hidden" name="ID" value=""/>
Głosy:
<select size="1" name="ocena" class="pole">
<option>1</option>
<option>2</option>
<option>3</option>
<option>4</option>
<option>5</option>
<option>6</option>
<option>7</option>
<option>8</option>
<option>9</option>
<option>10</option>
</select> <input type="submit" class="pole" value="OK"/>
</p></form>[/xml:1:0e387deefa]
Pedros
Dzięki Dominik za pomoc, ale nie pomyślałeś, że skąd mam wiedzieć jak to zrobić?questionmark.gif Walidator wypisuje błąd, kolega Zbłąkany podpowiada, ale jak dla mnie niezbyt jasno, w twoim kursie nie ma nic na ten temat, to skąd niby miałem się tego dowiedzieć??
Zajec może znaczenie ma to, że staram się tą stronę zrobić( i zarazem się ucząc na błędach i bardzo podstawowo zapisanym kursie Dominika) w XHTML 1.1
Na moje oko co jest wpisane w poj nie ma znaczenia, ,ale jest tam wpisywany id pliku oraz wyliczona ocena i ilość głosów...
Jest ktoś w stanie mi pomóc, czy tylko podobnie jak wielki fachowiec Dominik możecie wyśmiać czyjąś niewiedzę?questionmark.gif
Zajec
Cytat
Zajec może znaczenie ma to,  że staram się tą stronę zrobić( i zarazem się ucząc na błędach i bardzo podstawowo zapisanym kursie Dominika) w XHTML 1.1
Na moje oko co jest wpisane w poj nie ma znaczenia, ,ale jest tam wpisywany id pliku oraz wyliczona ocena i ilość głosów...
Jest ktoś w stanie mi pomóc, czy tylko podobnie jak wielki fachowiec Dominik   możecie wyśmiać czyjąś niewiedzę?questionmark.gif

Będę obstawał jednak przy tym, że coś jest nie tak w echo'waniu $poj. Podany przeze mnie kod jest kodexm xhtml (choćby zamnkięcie <input>) i validuje się poprawnie jako XHTML 1.1.
Spróbuj jeszcze raz sprawdzić tą $poj - czy nie ma tam cudzysłowia ; < ; > ; czy czegoś co mogło by szkodzić validacji.
Bo wydaje mi się wręcz nie możliwe, aby Tobie taki kod się nie validował, podczas gdy ja usunąłem wstawki php i poszło bez kłopotów.
Zbłąkany
Dominik moze masz racje nie bede sie klocic ale dlaczego walidator wywalal mi tez taki blad przy formie i miedzy innymi u mnie bylo ze brakuje mi jednego z obiektu <ins><del><object><naglowki od h1 do h6> i inne smile.gif wybralem object i nie wydaje mi sie to wielkim bledem ale jak mozesz dac jakiegos linka do takich info co z czym laczyc aby najlepiej dzialalo i sie walidowalo to bede wdzieczny smile.gif 8)
Pedros
Zajec, w takim razie kod, już po przetworzeniu przez serwer: [xml:1:10419e543c] Ocena: <object><form method="post" action="schematy.php"><p class="form"><input type="hidden" name="ID" value="237"/>8.44 (Ilość głosów: 25)<select size="1" name="ocena" class="pole">
<option>1</option>
<option>2</option>
<option>3</option>
<option>4</option>

<option>5</option>
<option>6</option>
<option>7</option>
<option>8</option>
<option>9</option>
<option>10</option>

</select><input type="submit" class="pole" value="OK"/></p></form></object>[/xml:1:10419e543c]

Nie ma tu żadnego błędu w tych $poj, problem powoduje sam formularz... Dominik.... pomożesz??
Zajec
Skopiowałem cały Twój kod, wkleiłem a następnie zamieniłem "ś" na "s".
Taką stronkę otworzyłem w O, wklepałem ctrl+alt+v - "This Page Is Valid XHTML 1.1!"

[xml:1:1556ac0062]<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title> test </title>
</head>
<body>
<div>

Ocena: <form method="post" action="schematy.php"> <p class="form"> <input type="hidden" name="ID" value="237"/> 8.44 (Ilosć
głosów: 25) <select size="1" name="ocena" class="pole">
<option>1</option>
<option>2</option>
<option>3</option>
<option>4</option>

<option>5</option>
<option>6</option>
<option>7</option>
<option>8</option>
<option>9</option>
<option>10</option>

</select> <input type="submit" class="pole" value="OK"/>
</p> </form>

</div>
</body>
</html>[/xml:1:1556ac0062]

[edited]
1) usunąłem znacznik <object> - też wszystko w porządku u validator'a
2) zamykając zanczniki takie jak img, input postaraj się robić spację przed /> (zalecenie w3c jak się nie mylę)
Dominik
Cytat
nie wydaje mi sie to wielkim bledem

A dla mnie jest to najwiekszy blad jaki widzailem w zyciu.

Cytat
ale jak mozesz dac jakiegos linka do takich info co z czym laczyc aby najlepiej dzialalo i sie walidowalo to bede wdzieczny smile.gif 8)

Znacznik object sluzy do wstawiana obiektow, co chyba po nazwie latwo zauwazyc. Jaka jest definicja obiektu bo chyba tego nie rozumiesz? Obiekt - aplety, obrazki, animacje, wideo, dzwiek i inne tego typu rzeczy. Wiec jak widac formularz raczej filmem wideo nie jest i nawet samym dzwiekiem tez nie winksmiley.jpg
A zasady sa tak oczywiste ze nie wiem czy ktos na swiece pokusil sie je wszystkie zebrac. Mozliwe kombinacje
- znacznik wewantrzwierszowy (inline) czyli np del, code, span, kbd itp moga sie znajdowac w siebie czyli [xml:1:6ed08149ae]<del><code></code></del>[/xml:1:6ed08149ae]
ale pamietac trzeba ze w XHTML-u nie mozna krzyzowac znacznikow.
- blok czyli np p, div, h1 itp moze byc w samym sobie czyli
[xml:1:6ed08149ae]<div><p></p></div>[/xml:1:6ed08149ae]
- wewnatrzwierdzowy moze znajdowac sie w bloku czyli [xml:1:6ed08149ae]<div><code></code></div>[/xml:1:6ed08149ae]
nie moze byc odwrotnie czyli blok w wewnatrzwierdzowym byc nie moze
z tabelami to chyba jasne, jakie sa polozenia komorek, wierdzy, kolumn, cial, stopek, naglowkow, tytulow, grup itp
(za duzo tego jest zeby to wszystko wymienic)
Po za tym dochodza jeszcze inne wlasnosci z CSS czyli inline-block ale zeby nie mieszac to pomijam to.
Pedros
No i już mamy odpowiedź.... całość znajdowała się w <p> a nie w <div>
Dzięki za pomoc Zajec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.