Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Jak zaprojektować stronę?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
smokeing
Witam.

Ostatnio uczę się AJAXa i mam jedno pytanie.

Czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające na napisanie całego serwisu tylko w AJAXie?
Chodzi mi tylko o grafikę. Tzn, żeby AJAX nie odbierał kodu HTML od serwera, tylko żeby sam zmieniał zawartość strony.

Pytam, bo we wszystkich kursach i książkach na jakie się natknąłem PHP wysyła do AJAX'a kod HTML i AJAX wstawia go w odpowiednie miejsce.
Ja natomiast chciałbym zrobić w PHP coś w rodzaju API dla aplikacji WWW oraz desktopowych.

Z góry dziękuję za pomoc
Smokeing
erix
Cytat
Czy jest jakieś rozwiązanie pozwalające na napisanie całego serwisu tylko w AJAXie?
Chodzi mi tylko o grafikę. Tzn, żeby AJAX nie odbierał kodu HTML od serwera, tylko żeby sam zmieniał zawartość strony.

Możesz sprecyzować pytanie? Naprawdę za wiele to nie mówi, co chcesz zrobić; najpierw piszesz o grafice, potem o API...
wiiir
jesli ma byc to spory serwis ja uzwazam ze jest to nie praktyczne, chociazby dlatego ze nie masz historii w przegladarce (wiaze sie to np z przyciskami wstecz), jesli ma byc to prosta strona tj. 5 - 7 podstron to czemu nie, natomiast jesli ma byc to jakis serweris to tak jak pisalem, moze i bedzie sie szybko ladowac ale lepiej zrobic pol na pol, moduly napisac normalnie.. a obsluge zdarzen ajaxem, ja tak pracuje i swietnie sie to sprawdza
erix
Cytat
jesli ma byc to spory serwis ja uzwazam ze jest to nie praktyczne, chociazby dlatego ze nie masz historii w przegladarce (wiaze sie to np z przyciskami wstecz),

Jakoś nk.pl sobie radzi; poczytaj o wtyczce jQuery.history(); używam kilka lat i przyciski historii działają w porządku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.