Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] równanie kolumn ucina treść strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
neverever
Hej, mam taki oto kłopot.

Mam stronkę z 2 kolumnami, w prawej ładowana jest treść i zdjęcia przez co jej wysokość lubi się zmieniać.
Obie kolumny mają ustawioną minimalną wysokość np na 500px i tu jest ok.
natomiast gdy prawa kolumna się wyciągnie to trzeba wyrównać i lewą.
Postanowiłem do tego wykorzystać działające na stronce jquery - jest sobie taki kompaktowy kod EqualHeights ( http://www.cssnewbie.com/equalheights-jquery-plugin/ )

No i tutaj pojawia się problem. Kolumny faktycznie równa - działa to niemal idealnie, ale jest małe ale
....wygląda to jak gdyby równał za wcześnie - jeszcze zanim prawa kolumna wypełni się trescią.
Przez to obie kolumny są równe, ale prawa widocznie jest ucięta.

Dodam, że wywołanie funkcji jest na samym końcu strony w $(document).ready(function() -więc teoretycznie strona już powinna być załadowana.

Ktoś ma pomysł jak obejść ten problem?

Savage.Mephisto
Spróbuj użyć poniższego tricku dla tych dwóch kolumn:

1. div#left, div#right { padding-bottom: 20000px; margin-bottom: -20000px; }
krzysztof_kf
Po co Jquery od tego jest css dodajesz zaraz przed pierwszym selektorze lewej kolumny dodatkowy selektor o szerokości łącznej dwóch kolumn plus

overflow: hidden; dla tego selektora .
neverever
Cytat(Savage.Mephisto @ 15.07.2010, 22:27:13 ) *
Spróbuj użyć poniższego tricku dla tych dwóch kolumn:

1. div#left, div#right { padding-bottom: 20000px; margin-bottom: -20000px; }

Ten myk znam. Niestety koumny wtedy wyjeżdżają na stopkę i jadą do końca strony. stopka to pikuś bo chyba z-index starczy, ale pod stopką jest margines i ma być widoczne tło, a widać te wyjechane kolumny.

Cytat(krzysztof_kf @ 15.07.2010, 22:49:36 ) *
Po co Jquery od tego jest css dodajesz zaraz przed pierwszym selektorze lewej kolumny dodatkowy selektor o szerokości łącznej dwóch kolumn plus

overflow: hidden; dla tego selektora .
Ze co?
Nie bardzo rozumiem.

ja pisałem, że problemem jest WYSOKOŚĆ a nie szerokość.

Nie bardzo wiem jak więc podanym sposobem miał bym wyrównać wysokość lewej kolumny w zależności od zmiennej wysokości prawej kolumny.

Gdybym znał tę wysokość z góry, to nie było by problemu.

Może powtórzę, równanie działa dobrze, tylko jak by za wcześnie (zanim załadują się wszystkie obrazki?)
-bo kolumny są wyrównane idealnie ale są zbyt krótkie, bo z prawej kolumny wylatuje content.
A po odświeżeniu strony jest już ok.

Cytat(erix @ 15.07.2010, 17:53:33 ) *

Ok, jeśli już musi być przykład, to może na tym będzie coś widać http://mapy.webatu.com/ztest/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.