Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwny blad w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wojto
Przy takim zapytaniu:
[php:1:c942dd685b]<?php
mysql_query("INSERT INTO ".PREFIX."wywiady (autor,prowadzacy,tytul,tekst,www,data_wywiadu,data) VALUES('$usr_id','".$_POST['prowadzacy_form']."','".$_POST['tytul_form']."','".$_POST['tekst_form']."','".$_POST['www_form']."','".$_POST['data_wywiadu_form']."',UNIX_TIMESTAMP())") or die(mysql_error());

?>[/php:1:c942dd685b]

wywala taki blad:

Kod
You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'x':temp.set(2,2,Math.cos(angle)); temp.set(2,3,Math.sin(an

dodam, ze wczesniej wszystko dobrze dzialalo, bez bledow :/

tabela wywiady ma zwykle pola typu int, varchar, text, zadnych dzwnych, o co chodzi?
raczej cos z mysqlem na serwie, ale co? Jak to naprawic w skrypcie?

Z gory thx za pomoc
dl00gi
nie wiem czy to to, ale prefix powinien chyba być z $ ?
FiDO
Nie jesli to jest stala.

wojto: zrob to tak, ze zapytanie przypisujesz do zmiennej ($q = 'INSERT...') i zanim wywolasz mysql_query($q) daj echo $q i pokaz jak Ci wyswietla zapytanie.
Blad jest conajmniej ciekawy i nie widac go na pierwszy rzut oka, sadze ze cos masz nie tak w zmiennych przychodzacych z zewnatrz.
wojto
Cytat
nie wiem czy to to, ale prefix powinien chyba być z $ ?

PREFIX, to stala, wiec jest dobrze

@FiDO, wiem, dla mnie tez jest dziwny, co wiecej, wczesniej nie bylo problemow z tym zapytaniem, podejrzewam, ze cos z serwerem namieszali, moze jakas modernizacja :/

w echo wyswietla normalne zapytanie, gdy wstawiam w MySQL-Front, to wykonuje ok.
lukaswoj
Moglbys wkleic zapytanko bo moze znajdzie sie taki krzak jak umnie, kilka dni temu.

Zapytanie wykonywane przez skrypt zwracalo blad, a jak wklejalem do PHPMyAdmin'a to smigalo.

Wkoncu znalazlem nadmiarowa spacje pomiedzy nazwa funkcji CONCAT a nawiasem:
"CONCAT (..." - zle
"CONCAT(..." - dobrze

Moze to pomoze tongue.gif
wojto
Cytat
Moglbys wkleic zapytanko bo moze znajdzie sie taki krzak jak umnie, kilka dni temu. ...

patrz post nr 1 smile.gif
spenalzo
Hmm a może to po prostu treść danych ? Widać, że dane są wrzucane do bazy bez obróbki, więc [manual:3567f51857]mysql_escape_string[/manual:3567f51857] dla $_POST ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.