Obecnie męczę się przy tworzeniu poziomego menu. W programie graficznym stworzyłem przyciski z napisem na przeźroczystym tle. Chciałbym aby po najechaniu myszką tło które wcześniej było przeźroczyste zmieniało kolor.
Czcionka którą jest wykonany napis na przycisku jest nie standardowa dlatego stworzyłem go w formacie .png . Czytałem o możliwości dodania czcionki do strony tak aby użytkownik po jej otworzeniu mógł ten napis odczytać, jednak nie mam żadnej informacji na temat jak to wpływa na czas ładowania strony. Sposobów na efekt zmiany przycisku jest wiele pierwszy z nich to
Stworzenie grafiki z czego jej górna część będzie obrazkiem przed najechaniem myszki a dolna po najechaniu.
a:hover .menu1{ background-position: 100% -35px;}
Oraz pomysł drugi z background o określonym kolorze. Ale nie mam pewności czy jeżeli wstawię tekst z przeźroczystym tłem to po zastosowaniu opcji background kolor zmieni tylko tło czy przykryje ono cały obszar uniemożliwiając odczytanie napisu.
Być może problem leży w mojej nieznajomości css więc w razie czego proszę mnie poprawić.
ul, ul li { display: inline; //wyświetlanie w lini list-style: none; // brak dekoracji margin: 0; //margines zewnętrzny padding: 0; // margines wewnętrzny } ul li { float: left; // umiejscowienie po lewej stronie } li.przycisk1 { width: 175px; // szerokość przycisku height: 65px; // wysokość border: 0px; // grubość obramowania background: url(grafika/przycisk_news3.png) no-repeat; // tło } li.przycisk1:hover // czyli po najechaniu { width: 175px; height: 65px; border: 0px; background: url(grafika/przycisk_news33.png) no-repeat; // tutaj nie wiem czy w nawiasie dać kolor czy odnośnik do innego obrazka }
Drugim problemem jest to, że wygląd diva w IE oraz w FIREFOX'ie nie jest taki sam. Odkryłem, że to przez suwak pionowy (w IE jest nieaktywny suwak pionowy i wpływa on na szerokość strony)
Próbowałem z overflow-y:hidden; i nic.
Próbowałem ustawić określona szerokość strony.
html, body { width:744px; }
Rozwiązań powyższych problemów szukałem na wielu stronach ale tam jakoś jest to skąpo opisane i nie jestem pewien czy ja czegoś nie pojmuję czy np kod zawiera błąd który wpływa na wyświetlanie (brak zamknięcia nawiasu itp).
Znalazłem odpowiedzi na powyższe pytania. Moderatorów proszę o usunięcie tego wątku bo on tutaj nic nie wnosi.
Jeśli chodzi o wyświetlanie diva to zamiast określać jego odległość od lewej i od prawej to określiłem tylko od lewej i ustawiłem szerokość. Natomiast jeśli chodzi o przyciski menu to zmiana tła nie wpływa na widoczność obrazka.