Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] "Nad" Controller
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Deamos
Witam,

W swoim projekcie mam coś w stylu nad kontrolera:
library/Projekt/Controller/Action.php

Kod
class Projekt_Controller_Action extends Zend_Controller_Action

w którym mam swojego inita, preDispatcha i postDispatcha, w sumie elementy odpowiedzialne za stałe elementy strony
w moich kontrolerach dziedziczę po nm:
Kod
class IndexController extends Projekt_Controller_Action

I wszystko gra i buczy smile.gif
Nie umieściłem tego w Bootstrapie bo nie w każdym kontrolerze potrzebuję by to wszystko się generowało (np. ajax).

Jedno mi tu nie pasuje, umiejscowienie tego w library, wolał bym to umieścić gdzieś w Application, jest jakiś sposób na to?

Pozdrawiam
drakos
Zawsze możesz zrobić Controller_Base w application/controllers z którego będziesz dziedziczył. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie.

Polecam Ci zacząć budować swoją gałąź zmienionych komponentów do Zenda, którą będziesz kopiował między projektami. Ja mam do tego namespace ZendEx. Specyficzne dla projektu rzeczy daję do katalogu odwołującego się do nazwy projektu albo "App".
Deamos
Namespace mi się podoba, ale jeszcze go nie ogarnąłem do końca, możesz zapodać przykład?

Dzięki za naprowadzenie, poradziłem sobie za pomocą Zend_Loader_Autoloader_Resource. Ma swoje wady i nie do końca działa zgodnie z manualem, ale da się opanować winksmiley.jpg
drakos
Nie musisz nic kombinować. Wystarczy w application.ini dać linijkę
Kod
autoloaderNamespaces[] = "Nazwa_"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.