Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wykonać zapytanie do bazy bazy danych na tej samej stronie po wciśnięciu entera?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
unloco
Witam. Mój problem wydaje się trywialny ale jednak potrzebuję pomocy:

mam sobie formularz w którym wpisuję nazwe usera którego chcę sprawdzić. Powiedzmy:

1.  
  2. echo "<form action = 'index.php' method='POST' name='form_delete'>";
  3.  
  4. echo "<table width = '100%'>";
  5.  
  6. echo "<tr>";
  7.  
  8. echo " <td>";
  9. echo "Wpisz nazwę użytkownika którego dane chcesz wyświetlić:";
  10. echo " </td>";
  11.  
  12. echo " <td>";
  13. echo "<input type=text name='username' maxlength='30' style='width:205px;'>";
  14. echo "<input type=hidden name='dzialanie' value='podglad'>";
  15. echo " </td>";
  16.  
  17. echo "</tr>";
  18.  
  19.  
  20. echo "</table>"; // nie dodaję żadnego buttona gdyż tylko ja będę z tego korzystać i wystarczy mi enter
  21.  

gdy wcisnę enter chciałbym aby poniżej zostało wykonane odwołanie do bazy danych i wyświetlenie jej wyników:

1. $dzialaj = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE user_nazwisko = '$jakas_nazwa_zmiennej'") or die(mysql_error()); // mniejsza o szczegóły co tu napiszę bo najpierw muszę się zastanowić jak za pomocą js to wywołać

Podejrzewam, że trzeba wywołać jakiegoś diva?

Proszę o pomoc
Wicepsik
użyj ajaxa
unloco
No dzięki za konstruktywną podpowiedź. Tyle to i ja wiem. Chodzi mi o jakieś bardziej szczegółowe naprowadzenie mnie czego DOKŁADNIEJ szukać (może nazwa jakiegoś polecenia, może adres strony - oprócz google) lub konkretny przykład
Wicepsik
Google -> "zapytanie do bazy bez przeładowania strony ajax"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.