public function getById($id) { return $this->db->query("SELECT * FROM users WHERE id_user = ?", $id)->result_array(false); }
Dostaję wtedy tablicę jednoelementową w której jest tablica z danymi usera, z której muszę wyłuskać ten jeden element. Czy jest jakiś sposób żeby dostać od razu tablicę z danymi usera? Dotychczas robiłem to używając array_pop():
public function getById($id) { return array_pop($this->db->query("SELECT * FROM users WHERE id_user = ?", $id)->result_array(false)); }
ale jest to rozwiązanie wg mnie nieeleganckie. Czy nie ma czegoś w stylu ->result_row()? Przekopałem dokumentację i pliki ale nic ciekawego nie było. Znalazłem coś takiego jak ->current() ale nie wiem czy to rozwiąże mój problem. Jak Wy sobie z tym radzicie?
Druga rzecz to przygotowywanie list do <selectów>. Mam tabelę userów, robimy zapytanie wyciągające id_user i login. Teraz chciałbym spreparować tak dane, żeby można je było wstawić do form::select. Muszę wszystko jeszcze raz przefeczować, wstawiając do indeksu tablicy id_user a do wartości jego login. W Pearze było to tak fajnie rozwiązane, że jeśli robiłem zapytanie "SELECT id_user, login FROM (...)" to id_user (w zasadzie pierwsza wybrana kolumna) mogła się od razu stać indeksem tablicy. Tu indeksy są z góry definiowane jako numeryczne. Czy można to jakoś zmienić? Jak Wy przygotowujecie tablicę z wartościami dla <selecta>?
Mowa o Kohana2.3.4, nie korzystam z ORM (na razie)