Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: :hover dla kilku elementow
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
shycat
Witam, mam taki kod:

Kod
<style>

p, span
{
  background-color:lightblue;
}

p
{
  margin:0;
  padding:5px
}

span{display:block;overflow:hidden;height:1px}
span.r1{margin:0 9px}
span.r2{margin:0 6px}
span.r3{margin:0 4px}
span.r4{margin:0 3px}
span.r5{margin:0 2px;height:2px}
span.r6{margin:0 1px;height:3px}

span:hover, p:hover
{
  background-color:red
}

</style>

<span class="r1"></span><span class="r2"></span><span class="r3"></span><span class="r4"></span><span class="r5"></span><span class="r6"></span>
<p>abc</p>
<span class="r6"></span><span class="r5"></span><span class="r4"></span><span class="r3"></span><span class="r2"></span><span class="r1"></span>

I zastanawiam sie jak zrobic, zeby po najechaniu na ten "przycisk" z zaokraglonymi rogami, aby zmienil sie caly jego kolor, a nie kolory poszczegolnych jego elementow jak jest w tym przykladzie:

Kod
span:hover, p:hover
{
  background-color:red
}
Zajec
Opakuj całość jakimś divem i zrób
Kod
div.opakowanie:hover > * { background-color: red; }
shycat
ok, dzieki za odpowiedz, teraz dziala jak powinno. Moglbym jeszcze prosic o informacje jak "to dziala" ? w jakich przypadkach mozna tego uzywac itd... niestety nie mam pojecia jak mozna to znalezc na googlach, wiec w sumie sama "nazwa" tego "tricku" mi wystarczy, dzieki smile.gif

ps. no i niestety to w IE nie dziala... jest jakis sposob, zeby w IE ten "trick" tez dzialal?
Damonsson
nadaj czerwone tło dla każdego elementu który jest dzieckiem diva o class "opakowanie", ale tylko wtedy gdy jest nad nim kursor myszki

div.opakowanie:hover > * { background-color: red; }

winksmiley.jpg

To żaden trick, zwykły css.
Zajec
Cytat(shycat @ 20.01.2011, 23:31:06 ) *
ok, dzieki za odpowiedz, teraz dziala jak powinno. Moglbym jeszcze prosic o informacje jak "to dziala" ? w jakich przypadkach mozna tego uzywac itd... niestety nie mam pojecia jak mozna to znalezc na googlach, wiec w sumie sama "nazwa" tego "tricku" mi wystarczy, dzieki smile.gif

ps. no i niestety to w IE nie dziala... jest jakis sposob, zeby w IE ten "trick" tez dzialal?
W jakim IE? IE miało problemy z :hover chyba tylko w wersji 6. Mam nadzieję, że nie przejmujesz się 2,5% polskiego rynku, które w dodatku powoli znika? smile.gif
shycat
Damonsson, dzieki za konkretne wyjasnienie smile.gif

hm, ja mam IE 8 (oczywiscie do testow stron) i tez nie dziala
Zajec
Cytat(shycat @ 21.01.2011, 00:31:48 ) *
hm, ja mam IE 8 (oczywiscie do testow stron) i tez nie dziala
Podaj adres lub jakiś test-case.
shycat
Kod
<style>

p, span
{
  background-color:lightblue;
}

p
{
  margin:0;
  padding:5px
}

span{display:block;overflow:hidden;height:1px}
span.r1{margin:0 9px}
span.r2{margin:0 6px}
span.r3{margin:0 4px}
span.r4{margin:0 3px}
span.r5{margin:0 2px;height:2px}
span.r6{margin:0 1px;height:3px}

div.opakowanie:hover
>*{
background-color: red;
}

</style>

<div class="opakowanie">

<span class="r1"></span><span class="r2"></span><span class="r3"></span><span class="r4"></span><span class="r5"></span><span class="r6"></span>
<p>abc</p>
<span class="r6"></span><span class="r5"></span><span class="r4"></span><span class="r3"></span><span class="r2"></span><span class="r1"></span>

</div>
Zajec
Cytat(shycat @ 22.01.2011, 17:22:14 ) *
(...)

Nie mam teraz IE pod ręką, ale nigdy nie próbowałem łamać regułek CSS w "połowie". Może to przeszkadza IE?
shycat
Cytat(Zajec @ 23.01.2011, 11:40:12 ) *
[...] w "połowie" [...]

Tzn? smile.gif bo nie bardzo rozumiem
Zajec
Cytat(shycat @ 23.01.2011, 18:50:05 ) *
Tzn? smile.gif bo nie bardzo rozumiem
Ups, myślałem że zrozumiale to piszę smile.gif
Kod
div.opakowanie:hover
>*{
zamień na
Kod
div.opakowanie:hover > * {

Czyli po prostu w jednej lini. Spacje są opcjonalne, je IE na pewno zrozumie. Może po prostu IE nie rozumie łamania linii (rozbijania regułki na dwie linie).
shycat
ee dalej nie dziala winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.