Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak wyświetlić ostatnio obejrzany rekord?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
vodkon
jak wyświetlić ostatnio obejrzany rekord? Chodzi mi o to żeby wyświetlić ostatnio oglądane w moim przypadku filmy.
askone
Zapewne powinno pomóc otwarcie strony REPERTUAR w Twoim ulubiony kinie... Ale myślę że jednak nie o to Ci chodzi wink.gif

Podaj jakieś konkrety...
vodkon
Mam bazę filmów online i chce zrobić coś takiego że będzie pokazywało ostatnio oglądane np. 3 rekordy
nospor
No a masz informację w bazie jaki film kiedy był ostatnio oglądany?
vodkon
Nie ale pytam się jak to zrobić przykłady
wookieb
Dodajesz w bazie pole typu datetime o nazwie "ostatnio oglądany" i zmieniasz je jak ktoś wejdzie obejrzeć film.
Druga opcja to trzymani w pliku id filmów ostatnio oglądanych (musisz zapewnić kontrolę ilości ID w pliku).
uhutaf
Ja to robię u siebie tak (oczywiście z PHP stronką):
- w bazie danych mam pole np. "ostatni" (pole typu int),
- gdy ktoś obejrzy stronę/film zapisuje w tym polu wartość funkcji time() (zwraca liczbę sekund (albo mili ale to bez różnicy) od 1 stycznia 1970),
- sortuję odwrotnie bazę wg pola "ostatni" (DESC na końcu wyszukiwania) i mam te ostatnio oglądane są na górze smile.gif.

EDIT:
Na przyszłość postaraj się bardziej opisać twój problem - teraz musiałeś nam dopowiedzieć dodatkowe 2 posty wink.gif. A tak miałbyś już odpowiedź ;].
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.