Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kłopoty z i/o a wielkość podkatalogów
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Maxximilian
Witam prowadzę dość spory portalik społecznościowy - forum + galeria.
Apache 1.3, php 4.3, mysql 4.18 - serwer dedykowany 4 rdzenie, 15 gb Ram, 2 dyski scsii RAID, debian 32 bit

Problem mam taki:
swego czas portal padał ze względu na bardzo dużą ilość w katalogu miniatur zdjęć - kilkadzisiąt tysięcy plików, po podzieleniu tego na podkatalogi po 1000 i/o przestało być wąskim gardłem, teraz w wyniku rozwoju portalu ponownie pojawił się ten problem, tzn. zaczęło dramatycznie zwalniać, prawie stawać, po oczyszczeniu dysku z plików usuniętych z bazy danych zdjęć ponownie udało przywócić się normalne funkcjonowanie.

Mod expires - jest poprawnie ustawiony.
Zostaje 8Gb wolnego ramu - ale niestety upgrade apacha, php i mysql nie wchodzi w grę - więc nie jest dostępny memcache, co było jednym pomysłem na rozwiązanie problemu
Drugi pomysł - to podzielić na katalogi po 100 zdjęć.
Trzeci pomysł - dodatkowe dyski do raid - niechętnie.
Osobny serwer plików - odpada.

Jak można inaczej obejść ten problem.

Pozdawiam i z góry dziękuję za pomoc.
sn1p3r
Cytat(Maxximilian @ 26.02.2011, 10:05:53 ) *
Problem mam taki:
swego czas portal padał ze względu na bardzo dużą ilość w katalogu miniatur zdjęć - kilkadzisiąt tysięcy plików, po podzieleniu tego na podkatalogi po 1000 i/o przestało być wąskim gardłem, teraz w wyniku rozwoju portalu ponownie pojawił się ten problem, tzn. zaczęło dramatycznie zwalniać, prawie stawać, po oczyszczeniu dysku z plików usuniętych z bazy danych zdjęć ponownie udało przywócić się normalne funkcjonowanie.

Jaką masz strukturę katalogów na pliki? Rozumiem, że jest "drzewiasta" ?
Coś ala
/var/pliki/00/00/plik
...
/var/pliki/99/99/plik

?
Czy pliki są serwowane przez PHP?

Może to baza jest problemem? obserwujesz tak zwany slow-log?

Czy możesz dodać cache przed apache?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.