sawlak
1.03.2011, 13:37:16
witam, do tej pory nie miałem okazji korzystać z frameworkow, ale polecono mi Symfony. Z wersja 1.4 raczej bym nie mial problemu, bo widze ze jest chociazby Jobeet, gdzie wszystko jest dokladnie opisane, ale skoro wychodzi teraz wersja 2 to chyba lepiej nie cofac sie do tylu i od razu uczyc sie tej najnowszej wersji.
Tylko jak? Gdzies czytalem, ze Sandbox jest przestarzaly i nie warto, ale teraz nie moge znalezc jak po prostu zainstalowac Symfony2... Juz sie tutaj nie uzywa konsoli? I co to wlasciwie jest ten Sandbox? Chcialbym po prostu robic od zera, a nie przerabiac jakas gotowa aplikacje, ktora w dodatku jest nieaktualna...
wookieb
1.03.2011, 13:44:44
A czy w swoim życiu poza lenistwem "skaziłeś" się takim czymś jak DOKUMENTACJA?
http://docs.symfony-reloaded.org/?page=learn
sawlak
1.03.2011, 13:58:35
No przeciez napisalem, ze chodzi mi o czyste Symfony, a nie Sandbox i jakos tam nie moge znalezc jak zainstalowac czysta wersje, a potem zrobic aplikacje i moduly...
Ja tam jestem też trochę leniwy i nie chciało mi się tego wszystkiego ręcznie instalować.
Zainstalowałem sandbox-a z githuba. Nie jest taki stary
https://github.com/symfony/symfony-sandbox (ostatnie zmiany wczoraj)
Gałąź vendora do Symfony (od 9 dni) jest zmieniona na aktualną, wcześniej była stara.
Na razie problemów nie mam. (Poza problemem z nieaktualnym Doctrine_MongoDB_ODM ale sh bin/vendors.sh załatwił sprawe).
Jeśli chcesz się uczyć to sandbox na pewno starczy, więc śmiało ściągaj.
sawlak
1.03.2011, 16:42:44
dzieki i o taka odpowiedz mi chodzilo, a nie idiotyczne docinki i w ciemno wklejanie dokumentacji, bo sie nawet nie chce posta przeczytac.
a jak wyjdzie stabilna wersja to jak to bedzie wygladalo? tak jak w Symfony 1.4, ze w konsoli sie tworzy? bo ten Sandbox z tego co widze to tak jakby gotowa aplikacja, wiec sie nie nauczy tych typowych podstaw Symfony przy budowaniu aplikacji?
bikerszymek
1.03.2011, 22:20:31
Nie rozumiem o co Ci chodzi? O jakich podstawach Ty mowisz? Jesli chodzi o inicjowanie aplikacji to, tak, z pewnoscia bedzie to mozna zrobic w konsoli, i bedzie to wygladalo: console project:init (strzelam) i po wszystkim. Posluchaj rady @wookieb i zacznij od dokumentacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.