Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]metoda porównywania napisów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
harvesterix
Witam
Mam lamerskie pytanie jak można ustawić (jeśli można) żeby tabele tworzone przez orm miały metodę porównywania napisów ustawioną na utf8_polish_ci, bo po każdej przebudowie muszę to od nowa z palca ustawiać w phpadminie dla każdej kolumny i znaki zapytania na polskie znaki w wartościach tych kolumn zamieniać. Nie ma tego gdzieś w konfiguracji? Dodam że bazę stworzyłem z default character set utf8 i default collate utf_polish_ci
LBO
Zakładam, że korzystasz z Doctrine. Na poczatku pliku schema.yml daj

Kod
options:
  collate: utf8_polish_ci
  charset: utf8

Niestety tabele z pluginów tego nie łapią i dodatkowo musisz wtedy dla nich dodać opcje:

Kod
NazwaModelu:
  options:
    collate: utf8_polish_ci
    charset: utf8
harvesterix
Dzięki sprawdze czy działa przy przeładowywaniu.
W tym projekcie korzystam z Doctrine (pierwszy raz smile.gif) ale ten sam problem miałem w propelu rozwiązanie będzie inne?
LBO
Od długiego czasu korzystam z Doctrine, ale ostatnio miałem okazję powrócić do projektu jeszcze pisanego na Propelu... i powiem Ci, że uciekaj z Doctrine póki możesz.
harvesterix
Hmmm, już sam nie wiem co myśleć
Chce się nauczyć doctrine bo zrobili z niego domyślny ORM dla symfony pewnie nie bez powodu. Poza tym chociaż podstawy dobrze by było obczaić smile.gif
Czemu uważasz że Doctrine jest do d...?
LBO
1. Jest wolniejsza, bo dynamiczna.
2. Migracje są do dupy. Wiem, że miały być takie RoRowe, ale wystarczy, że masz widok w bazie (nie wspominając o procedurach etc) i już jesteś w głębokiej dupie. Propel podszedł do tego pragmatycznie i używa w migracjach czystego SQL.
3. Doctrine może i jest domyślnym ORMem, ale w tym momencie to plugin Propela jest (dzięki hiperaktywnemu lead developerowi) mocniej zintegrowany w symfony vide obiekty Query a formularze filtry.
4. Propel jest code-completion-friendly!

Na razie tyle sobie przypomniałem, ale znalazłoby się więcej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.