Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zagniezdzony join
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phoenix84
problem jest chyba dosc nietypowy...

mam sobie rekord w bazie ktory zawiera dane transakcji
mam kolumny `id_waluty_od` i `id_waluty_do`

w drugiej tabeli mam sobie liste walut i chce zrobic widok(perspektywe) na tabele transakcji tak, by zobaczyc waluta_od i waluta_do... dopoki jest albo waluta_od albo waluta_do to nie ma problemu, bo robie sobie LEFT JOIN i jest gicior smile.gif. ale jak zrobic cos w stylu drugi left join, ale taki, ze id tabeli z walutami odwoluje sie tym razem do kolumny `id_waluty_do`, a nie `id_waluty_od`... moze jest na to jakis inny sposob?

zeby byla jasnosc: efekt chcialbym miec taki ze oprocz id widze tez dane danej waluty jak jej nazwa czy kraj w ktorym jest, ale te dane sa w tabeli waluty, a nie transakcje smile.gif

pozdrawiam madre glowy... smile.gif

K.
nospor
po prostu robisz dwa left join. Musisz jedynie nadać aliasy dla tabel, by nazwy nie byly takie same
phoenix84
Cytat(nospor @ 3.03.2011, 13:57:12 ) *
po prostu robisz dwa left join. Musisz jedynie nadać aliasy dla tabel, by nazwy nie byly takie same

sorki, za moja glupote... caly czas pracuje na aliasach na kolumny, nie przyszlo mi do glowy by stosowac to na tabelach smile.gif)

pozdrawiam i dziekuje,

K.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.