Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Access denied for user...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
iksigrek
Witam, podczas próby łączenia przez skrypt php wywala:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'mojuser'@'localhost' (using password: YES) in ... on line ...

Nazwa usera i hasło są prawidłowe - próbowałem parę razy je zmieniać i sprawdzone również przez przełączenie w phpmyadminie w config.inc auth_type na logowanie http i wchodzenie przez stronkę na konto. User na którego się loguję ma pełne prawa. Czytałem, że może to być problem z za długim hasłem, więc mam krótkie, wszystko idzie na standardowy socket (podaję w skrypcie z portem i bez). Próbowałem na mysql'u uruchomionym jako program i jako usługa. Nie wiem, czy może być coś związane z firewallem, ale chyba nie, bo komunikat dostaję z bazy, że dane są nieprawidłowe, więc połączenie chyba jest, zresztą po wyłączeniu FW też nie idzie. Wiem, że rozwiązaniem może być zdjęcie hasła, ale nie interesuje mnie taka opcja. Potrzebuję możliwości logowania z hasłem dla kilku userów...

Pakiet XAMPP, najnowsza ver. Apacz i majsqul na lokalnym. Windows 7. Przy starcie control Panelu Xampa, mimo że apacz działa (i mysql też, przynajmniej z phpmyadmina) wywala zawsze: "... Component Status Check Failure [3]" z informacją, że "current directory is c:\xampp" i że należy odpalać ten program tylko z root katalogu (ale przecież chyba tak jest, bo nic nie zmieniałem z domyślnej instalki, którą robiłem jako admin z uruchom jako. UAC, o którym instalator wspominał jest również wyłączony).
uupah5
Cytat(iksigrek @ 15.06.2011, 09:21:43 ) *
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'mojuser'@'localhost' (using password: YES) in ... on line ...

stawiam na jakąś literówkę albo inny duperel. uprawnienia masz w mysql na adres, bazę, usera (nie tylko, ale to poza tematem). skup się na tych elementach i dokładnie sprawdź kto na co się loguje. albo utwórz master usera z grantem połączeń z % na wszystkie bazy i sprawdź na nim.

iksigrek
Tak robiłem właśnie ; ( Sprawdzałem po kilka(naście chyba) razy, najpierw grant na wszystko (też i z osobna w innych), potem logowanie do bazy na usera by sprawdzić czy hasło bez literówek, potem skrypt... i przez phpmyadmin idzie, a ze skryptu nie ; ( Kodowanie skryptu UTF-8, więc raczej też nie problem z jakąś przestawioną literką (szczególnie, że używam już prostych abc i cyfr.. ).
uupah5
nie używam phpmyadmina ale jeśli dobrze pamiętam, to jest rozwiązanie pisane w php. skoro tak, to połączenie jest tak jak w twoim skrypcie, przez bibliotekę mysql z php-a.
zastanów się czy są jakieś różnice między skryptem a phpmyadminem. może skrypt chodzi na innej lokalizacji, pod inną domeną?
nie mogę wywnioskować z tego co piszesz, czy logowanie do klienta mysql jest możliwe (via cmd)?
poza tym do diagnozy problemu, możesz ustawić puste hasło i też sprawdzić ten wariant.
moim zdaniem problem tkwi między krzesłem a klawiaturą, także zrób sobie przerwę i spójrz na to co robisz świeżym okiem;)
melkorm
a próbowałeś przez konsolę ? z tymi danymi ?
iksigrek
Przez konsolę nie próbowałem, z pustym hasłem natomiast tak - i przechodziło.
Rozwiązałem problem w inny sposób, nie będący do końca rozwiązaniem w sumie ;/
Nie działało na wer. 1.7.4 XAMPPa, zainstalowałem więc 1.7.3, na której pracowałem wcześniej... i poszło ! Dokładnie te same działania, żadnych zmian...
Tak więc 1.7.4 nadal nie śmiga, ale dopóki jakiś konkret się nie pojawi, to raczej nie będę go instalować, bo już i tak czasu na to natraciłem dużo niestety ; (
melkorm
no jak z pustym hasłem przechodziło to w configu PMA masz flagę allowNoPassword i musisz ją ustawić na true.
iksigrek
Ale co ma PMA do skryptu php korzystającego z bazy ?
Ja w PMA loguję się zarówno z hasłem jak i bez, tak przez config (automatycznie) i http (monit o podanie hasła).
Problem pojawia się jak mój skrypt ze stronki, którą tworzę sięga do bazy... wtedy się nie chce dziad logować i twierdzi, że dane są złe..
melkorm
Sorry, myślałem że chodzi o PMA, a to pewnie dla tego że nawet nie pokazałeś jak próbujesz się łączyć.
uupah5
Cytat(iksigrek)
Przez konsolę nie próbowałem, z pustym hasłem natomiast tak - i przechodziło.

w takim razie nie pomogę. kombajny typu WAMP/XAMP omijam szerokim łukiem, ze względu właśnie na takie kwiatki.
gdybym musiał to rozwiązać, szukałbym różnic w konfiguracji obu wersji chciaż za cholerę nie mogę sobie wyobrazić jakie ustawienie mogłoby spowodować taki efekt.
a google milczą, czyli nie jest to znany bug.
ok,dla mnie EOT.
wladimirec
Po zainstalowaniu WAMPa wśród użytkowników MySQL, był "pusty" rekord (tzn. wpis o pustej nazwie użytkownika, pustym haśle itd.).
Poprzez phpMyAdmin w dziale uprawnienia lub w bazie `mysql` tabela `users`.
Miałem ten sam problem, co kolega @iksigrek i zdaje się, że dopiero po usunięciu tych pustych rekordów logowanie zaczęło mi działać tak jak się tego spodziewałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.