Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działa !! przypisywanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
fresh
Mam taki problem. Zrobiłem sobie okienka wyboru z wykorzystaniem wiersz z tabel :

<select name=procesor>
<?
$wyniki=mysql_db_query($base,"select * from procesor order by cena desc");
while ($wiersz=mysql_fetch_row($wyniki))
{
echo "<option value=$wiersz[0]>$wiersz[0]</option>";
}

?></select>

Wszystko ładnie pięknie zapisuje mi wynik wyszukiwania do zmiennej $procesor tak jak widać powyżej :-)

Wysyła to do drugiego pliku gdzie wyszukuje ceny z tabeli procesor z wykorzystaniem wyboru uzytkownika ze skrypciku powyżej :

$cena_procesor=mysql_db_query($base,"select cena from procesor where nazwa='$procesor'");

ale jest zonk gdyż w zmiennej $procesor trzyma tylko nazwe z wiersza w tabeli ale do spacji czyli jezeli w bazie jest nazwa wiersza : taki przykladowy tekst ze spacja. to w zmiennej $procesor bedzie tylko "taki" dlaczego tak się dzieje problem jest już w pierwszej fazie przypisywania zmiennej z nazwy z bazy ..

PROSZE POMÓŹCIE !! albo przynajmniej dajcie jakąs wskazówke. Lubie walczyć sam, ale czasami potrzebna jest lekka pomoc ;-)
lisu
Kod
echo "<option value="$wiersz[0]">$wiersz[0]</option>";
fresh
Dzięki wielkie działa jak się patrzy tongue.gif następnym razem posiedze dłużej sam, a potem dopiero się spytam. Z drugiej strony po to jest forum, dla ciemnych ludzików takich jak ja ...
DeyV
NO może nie do końca... To jest forum dla ludzi którzy chcą sie rozwijać, ale z pomocy korzystają w ostateczności, gdy wszystkie inne sposoby szukania rozwiązania zawiodły...
scanner
Szczególnie, że problem dotyczył HTMLa a nie php.
krzyspia
Witam!

Tworze (pierwszy raz w zyciu) formularz do dodawania rekordow do bazy danych.

Caly mechanizm ma skladac sie z trzech stron
1. formularza
2. strony z wypisanymi danymi, ktore uzytkownik moze potwierdzic albo wrocic, aby je poprawic
3. oraz trzeciej, ktora dodaje potwierdzone dane do bazy mysql

niestety o ile do strony nr 2 przekazywane sa cale zdania, to z 2 do 3 (uzylem ukrytych pol formularza) przekazywane sa tylko pierwsze wyrazy (tzn. do pierwszej spacji).

fragmenty kodu:
1. echo' <input type="text" name="zglaszajacy" size="25" MAXLENGTH=25>

2. echo'<INPUT TYPE="hidden" NAME="zglaszajacy" VALUE='.$zglaszajacy.'>

nie potrafie tego pokonac. prosze o pomoc

Krzysiek P.
kossa
bardzo wazny jest cudzyslow!
Kod
echo "<INPUT TYPE="hidden" NAME="zglaszajacy" VALUE="$zglaszajacy">";

wowczas przekaze cala wartosc zmiennej

Kossa

(powinno byc oki)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.