Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Inne kodowanie Mozilla inne IE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
uzytkownik_michal
Witam serdecznie smile.gif

Temat jest taki, że wszystko na pierwszy rzut oka działa dobrze na stronie. Problem pojawił się w IE gdy próbowałem wyszukać dane wyszukiwarką ogłoszeń. W bazie UTF-8 na stronie UTF-8 strony w UTF-8 - ale IE nie widzi polskich znaków....questionmark.gifquestionmark.gif O co chodzi?questionmark.gif?

Mozilla, Chrom i nie wiem co jeszcze nie ma takiego problemu..... w identycznej konfiguracji. Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje? smile.gif Problem znika gdy zmieniam w przeglądarce IE kodowanie Środkowoeuropejski(Windows) ale pojawiają się krzaczki - ale wyszukiwanie działa. (fuck...) Gdy robię to samo na Mozilli i innych pojawiają się krzaczki - ale wyszukiwanie nie działa....

Czy tworzenie stron musi być trudniejsze od pracy w kopalni? Proszę o pomysły smile.gif

mat-bi
  1. header ('Content-type: text/html; charset=utf-8');

questionmark.gif
uzytkownik_michal
Dzięki - sprawdziłem to. Nadal tak samo. Kodowanie i tak jest ustawione UTF-8 dla każdej ze stron, a ta na której jest wyszukiwanie jest stroną tym bardziej główną. Jeszcze dodam, że wysyłając ogłoszenie wszystko idzie do mysql w UTF-8 i powinno tak zwracać - patrząc na Mozillę i inne wyszukiwarki - tak zwraca... co jest nie tak z IE poza tym że to IE?

cóż spróbuję zmienić w bazie bo jest ustawione utf8_general_ci na utf8_unicode_ci ew jak nie pomoże i nic nie zepsuje to utf8_polish_ci jednak kurcze nie wiem czy mi to czegoś nie rozwali bo kodowania z zawartością w bazie nie zmieniałem. Zrobię backup albo lepiej spakuję wszystko.

Nic to nie pomogło ani nie zaszkodziło wink.gif
erix
Cytat
ogłoszeń. W bazie UTF-8 na stronie UTF-8 strony w UTF-8 - ale IE nie widzi polskich znaków....questionmark.gifquestionmark.gif O co chodzi?questionmark.gif?

Które IE? Masz włączone automatyczne wybieranie kodowania?

Cytat
Czy tworzenie stron musi być trudniejsze od pracy w kopalni? Proszę o pomysły

Jeśli olewasz IE, to jest nawet ciekawe. [;
uzytkownik_michal
Cytat(erix @ 24.06.2011, 22:55:09 ) *
Które IE? Masz włączone automatyczne wybieranie kodowania?

Mam - zgódźmy się - zupełnym laikiem nie jestem. IE 9 oraz na drugim kompie IE 8. Sprawdzałem też na emulacji. Mogłem wcześniej coś napisać niezrozumiale. Chodziło o to, że w bazie (we wszystkich tabelach i bazie) jest ustawiony utf8, na stronie jest ustawiony utf8, wysyłam dane do bazy w utf8 - ale IE nie widzi utf8 z bazy mimo, że gdy sprawdzam kodowanie na stronie w IE jest utf8, ale polskie znaki z bazy IE widzi dopiero gdy ręcznie ustawię - co powoduje krzaczki - iso-8859-2 (mimo, że wszędzie jest utf8) Nie ma w tym logiki? Nie moja wina.
Cytat(erix @ 24.06.2011, 22:55:09 ) *
Jeśli olewasz IE, to jest nawet ciekawe. [;

Tak, jestem jednym z tych gości którzy ślą na lewo i prawo gdy przychodzi do tworzenia stron dla wszystkich przeglądarek oraz... IE. Ale nie olewam - inaczej odpuściłbym sobie ten problem ;] prawda?

Problemu jeszcze nie rozwiązałem ale pracuję nad tym, bo chyba lubię (-;

Już sobie po raz kolejny jak zwykle sam poradziłem. I mało kto pewnie wiedziałby jak to zrobić... (-; Oczywiście chodziło głównie o literę "łłłłłłłł" w bazie... cóż forum - 0:3 dla mnie (-;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.