Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie tabeli produkty
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dawido000
Chcę stworzyć tabelę produkty o następujących polach:
1) ProduktID
2) Nazwa
3) kod_kreskowy
4) nr_katalogowy
5) ilosc_magazyn
6) cena_zakup_netto
7) cena_zakup_brutto
8) cena_netto
9) cena_brutto
10) dostawcaid (foreign key)
11) zdjecie
12) opis
13) data_modyf
14) kto_modyf
15) ilosc_rezerwacja

Jest tego sporo. Nie wiem czy to w dużym stopniu obciąży mój serwer? Czy może tak zostać? Czy umieszczanie zdjęcia w bazie do 40kb jest rozsądne? Planuję mieć ponad 300000 rekordów w takiej postaci.
rzymek01
w zdjęcia możesz mieć id zdjęcia,
i osobna tabela ze zdjęciami, jakaś nazwa, opis, ilość wyświetleć i ścieżka do pliku, albo ścieżka generowana z id i nazwy zdjęcia, a pliki fizycznie trzymaj na serwerze a nie w bazie
dawido000
czyli mogę przechowywać ścieżkę do pliku... apropo ilości pól - nie będzie taka ilość problematyczna?

Chciałem zapytać o jedną rzecz apropo cen. Ceny chciałbym, żeby były generowane na podstawie pól VAT i MARZA w tabeli GLOBALNE. Jak to rozwiązać? Jak zmienię sobie wartość VAT to żeby wszystkie produkty mi się uaktualniły. Nie wiem czy nie zrobić oddzielnej funkcji, którą wywołuje administrator i produkt po produkcie jest uaktualniany.
mat-bi
Możesz zrobić drugą tabelę z VAT-em, potem pobierać za pomocą Join'ów, a jeśli tam zmienisz, automatycznie wszystko się zmieni.
rzymek01
Opcje są dwie:
1. jesli chcesz aby stare produkty miały stary Vat, to musisz zrobić tabelę z VATem i czasem obowiązywania i dynamicznie już po stronie PHP powiekszać cenę netto o produktu o VAT w danym czasie (np. po dacie dodania produktu)
ale w sklepie raczej "na wokandzie" są nowe produkty i archiwum się nie prowadzi
2. wpisz sobie w jakimś configu stałą vat i po stronie php dodawaj do cen netto pobranych z bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.