Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter] CI + UTF8 + MySQL = niekonczaca sie opowiesc
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
gh0st
Witam,
Buduje obecnie aplikacje w oparciu o CodeIgnitera i trafilem na sciane, probuje to rozwiazac od dobrych dwoch tygodni i wszystkie moje wysilki spelzly na niczym. Problem jest prosty: na stronie (wynikach wyszukiwania) wysypuje sie kodowanie przy probie wyswietlenia tekstu pobranego z bazy MySQL. Wyswietlane sa krzaki. Probowalem nastepujacych rzeczy:
- dopisanie do widoku <meta http-equiv=“content-type” content=“text/html; charset=utf-8”/>
- podwojne sprawdzenie kodowania w bazie i tabel - wszystko jest na UTF8
- ustawienie zmiennych MySQL (character_set_client, character_set_result etc.) na UTF8
- wywolanie $this->db->query("SET NAMES 'utf8'"); przed kwerenda
- dopisanie do my.cnf
[mysqld]
skip-character-set-client-handshake=1
default-character-set=utf8

- pozamienianie wszystkich funkcji w stylu strlen, strpos, preg_match na mb_*

Teraz najciekawsze:
- wywolanie
daje latin1

- wywolanie
  1. echo mb_detect_encoding()
na stringu z bazy daje UTF8

Uzywam:
CodeIgniter 2.0.2
MySQL 5.0.45
PHP 5.2.6
Apache 2.2.9
NetBeans 6.8

Nie wiem juz czy ja cos zle robie, czy to wina MySQL, czy CI. Na forum CodeIgnitera mi nikt nie pomogl.

Dziekuje z gory za jakakolwiek pomoc.
thek
W takim wypadku pozostaje:
1) użycie mysql_set_charset dla połaczenia (tak na wszelki wypadek, bo widze w poście, że sie już tym zainteresowaleś)
2) sprawdzenie czy pliki same nie są zapisane w standardzie ANSI zamiast utf-8
O ile to pierwsze jest oczywiste, to drugie często jest niezauważone. Lepiej sprawdź, jakie jest wewnętrzne kodowanie plikow, bo najczęściej twórcy wszelakich frameworków radośnie uważają, że każdy tekst na stronie jest w zakresie kodowym języka angielskiego. A potem tacy polacy czy chińczycy sypią "kobietami lekkich obyczajów" pod niebiosa smile.gif
gh0st
dzieki za odzew.

dopisalem mysql_set_charset i teraz mysql_client_encoding owszem zwraca utf8, ale nie wiem czy dopisywanie czegos w kontrolerze (nawet w konstruktorze) ma wplyw na polaczenie z baza ktore jest tworzone gdzies w konstruktorze obiektu ActiveRecord..
sad.gif

po miesiacu walki z tym jestem ciagle w punkcie wyjscia.
szok
Jakie masz kodowanie plików? Dokładnie ich zapisu?

Ja miałem taki przykład wszystko kodowane w UTF, html, baza cała reszta. a były krzaczki okazało się że nie zwróciłem uwagi że kodowanie pliku zapisywane jest jako windows.....cp.. Po zmianie kodowania na UTF-8 problem rozwiązany i teraz się strasznie pilnuje z tym aby kodowanie plików było tylko w UTF.
gh0st
kontroler i widok sa w UTF8.
thek
A plik, w którym następuje pobranie danych z bazy ma kodowanie w...?
r3ds0n
mam ten sam problem, gh0st ;/ i dlaczego dopiero sie to okazalo pod koniec projektu? .... Jak coś znajdę na ten temat (w co wątpię) to podeślę rozwiązanie.
IceManSpy
Może spróbujcie otworzyć pliki odpowiedzialne za pobranie danych z bazy i wyświetlenie ich w Notepad++ i zobaczcie w nim w: Format , czy jest ustawione na Koduj w UTF-8 bez BOM. Wtedy będziecie mieć pewność, że zapisany plik jest dobrze zakodowany.

Oprócz tego sprawdźcie, czy w bazie są odpowiednio dane zapisane, w sensie, że nie ma tam krzaczków.
vvolv
gh0st możesz pokazać configa od bazy?
Miałem swego czasu coś podobnego i wystarczyło ustawić:
$db['default']['dbcollat'] = 'utf8_general_ci';

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.