Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bardzo długie czasy wykonania insert/update
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pitbull82
Witam

Dopisałem sobie do PDO monitorowanie czasów zapytań. Na localhoscie wszystkie czasu są grubo poniżej jednej sekundy, a konkretnie setne części sekundy. Tymczasem na serwerze dla wielu update / insert czas liczony jest już w sekundach/dziesiętnych sekundy - rekordowy update trwał aż 9 sekund. Zapytanie do bazy było typu:

Kod
UPDATE tabela SET last_online='2011-09-20 16:00:26' WHERE id='7'

na id jest klucz primary, tabela zawiera tylko kilkadziesiąt rekordów.

Czy ma ktoś pomysł co może być nie tak?

Pozdrawiam
maly_swd
Co to za serwer? Jakis wirtualny? Np Home.pl:) - tam sie takie rzeczy dzieja ostatnio
Pilsener
Cytat
Na localhoscie wszystkie czasu są grubo poniżej jednej sekundy
- pod takim samym obciążeniem? Dla mnie to normalne, że update czy insert trwa czasem dłużej, szybko za to powinny wykonywać się selecty. Jednak przy takich czasach to faktycznie przegięcie, 9 sekund.... Monitoruj sytuację i wyślij zapytanie do usługodawcy.
pitbull82
Myślałem że to może moja wina, ale wynika że takie jest obciążenie serwera bazodanowego przynajmniej czasami - serwer wirtualny iq.pl - trochę dziwna sprawa jak dla mnie że selecty trwają krócej niż insert/update bo to w selectach dopatrywałem się głównych problemów wydajnościowych, ale cóż wink.gif
maly_swd
Selecty sa cachowane, baza jest w pamieci. Przy insercie jest zapisywana dodatkowo na dysk (i to moze byc problem).
Radek_1
Cytat(maly_swd @ 23.09.2011, 14:39:05 ) *
Co to za serwer? Jakis wirtualny? Np Home.pl:) - tam sie takie rzeczy dzieja ostatnio

No właśnie, wiesz coś więcej na ten temat? Ostatnio na home.pl tak długo mi zapytania idą, że masakra.
Przy 500tyś rekordów zwykły update typu:
  1. UPDATE tabela SET cos='1'

Jeżeli już się wykona, to trwa ponad 40 sek, chociaż i tak najczęściej wyskakuje błąd:

#2013 - Lost connection to MySQL server during query

Wcześniej takich problemów nie było.
maly_swd
Home.pl to od ponad roku jedna wielka padaka, od kiedy poszli na ilosc a nie na jakosc. I ten ich wspanialy xcache czy jak sie to zwie:)

Proponuje za ta cene poszukac czegos lepszego np ovh lub 1&1
Radek_1
A co to jest ten xcache, co jest z nim nie tak?
melkorm
Radzę spojrzeć na indeksy, ewentualnie usuń jakiś i porównaj czasy.
maly_swd
sorka to nie xcache tylko ideaCache:)
phpion
Może nie do końca na temat, ale jako rada. Jeśli id to kolumna typu integer to nie używaj '7' tylko samo 7. W przypadku PostgreSQL i pobierania danych z bazy ma to znaczenie - duża różnica w czasie wykonania zapytania. Zapewne podobnie będzie w MySQL i w przypadku operacji zmiany danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.