Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Pobranie wartości z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
CzarnyGsm
Witam,

Mam problem z Zend_DB_Table_Abstract. Tworze zapytanie select. Dla pewności w phpmyadmin sprawdziłem czy działa poprawnie - ok.
Niestety, ale wywołanie $result zwraca tylko napis Array. Z góry dziękuję za pomoc.

1. $select->from('uzytkownicy','uzytkownicy.id')
  2. ->where('login = ?', $login);
  3. echo $select;
  4. $stmt = $select->query();
  5. $result = $stmt->fetchAll();
  6. echo $result; exit;

zwraca mi:
  1. SELECT `uzytkownicy`.`id` FROM `uzytkownicy` WHERE (login = 'piotrus') Array
piraciq
dajac fetchAll wybierasz wszystkie rekordy dlatego masz tablice jeśli jest wiecej rekordów zobacz na "fetchRow"
CzarnyGsm
Ups.. po fetchAll źle składnie napisałem, echo $result[0]->id; . Zapytanie nic nie pobrało, mimo, że powinno. Chociaż przy wcześniejszy kodzie powinno wypisać całą tablicę Array. W phpmyadmin jak wpiszę to zapytanie to zwraca kolumnę "ID" i wynik "2". Odnośnie "fetchRow" to w podpowiedzi NB nie było fetchRow, ale sprawdzałem ją wcześniej to na stornie wyświetlił się błąd:
Kod
SELECT `uzytkownicy`.`id` FROM `uzytkownicy` WHERE (login = 'piotrus')
Fatal error: Call to undefined method Zend_Db_Statement_Pdo::fetchRow() in C:\xampp\htdocs\ProjectMy\application\models\Uzytkownicy.php on line 53

Zależy mi aby po loginie wyszukać rekordu w bazie i wyświetlić numer id na stronie. Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemy.
melkorm
Pokaż cały plik.
CzarnyGsm
Ok, udało zrobić. Zwraca odpowiedni id.
Kod
$select->from('uzytkownicy','uzytkownicy.id')
          ->where('login = ?', $login);
$a = $this->fetchAll($select); //$a = $this->fetchRow($select);
echo $a[0]->id;                    //echo $a->id

Tylko pytanie brzmi dlaczego w tamtych przykładach to nie działało?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.