Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Menu w Zend
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
webmaniak
Witam,
na tej stronie:
http://spiechu.pl/2010/03/22/zend-framewor...-elementu-menu/
jest fajne menu z podświetleniem wybranej zakładki. Chciałbym z tego zrobić menu wielopoziomowe, jednak nie mam pomysłu jak, pisałem do autora-nie odpisuje, pisałem komentarz na stronie(nawet 3)- nie pojawiają się na stronie, próbowałem samemu coś pokombinować ale nie bardzo to przynosi efekty, czy ktoś może pomóć, podpowiedzieć gdzie w tej tablicy $menu dodać kolejną tablicę która będzie stanowić podmenu? Z góry dziękuję za pomoc.
grOm
na tej podanej stronie to jakies nieporozumienie po co tworzyć koło na nowo jak Zend ma wbudowaną nawigacje... poczytaj sobie w manualu http://framework.zend.com/manual/en/zend.navigation.html
Janusz1200
Jak napiszesz plik konfiguracyjny do menu czy bread crumb, to zend automatycznie dodaje klasę bodajże active do wybranego elementu.
Nie wgryzałem się w kod strony, którą podajesz, zobaczyłem tylko początek i mi starczyło - wydaje się, że autor przedobrza.

Robisz plik np. navigation.xml
z np. takim początkiem
<config>
<nav>
<home>
<label>Home</label>
<id>m1</id>
<title>Strona główna</title>
<class>menu_start</class>
<module>main</module>
<controller>index</controller>
<action>index</action>
<route>default</route>
</home>
<program>
<label>O programie</label>
<id>m2</id>
<title>Seo precel</title>
<class>menu_start</class>
<module>main</module>
<controller>index</controller>
<action>program</action>
<route>default</route>
</program>
....

W bootsrapie:
$navContainerConfig = new Zend_Config_Xml(APPLICATION_PATH . '/configs/navigation.xml', 'nav');
$navContainer = new Zend_Navigation($navContainerConfig);
$view->navigation($navContainer);

W layout:
<?php echo $this->navigation()->menu()->render() ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.