Przyszedł czas aby zrobić krok na przód w tworzeniu aplikacji webowych i przejść na OOP.
Tak więc po wielu godzinach przeglądania przykładów różnych frameworków wybór padł właśnie na Codeigniter.
Zastanawiałem się jeszcze nad młodszym bratem CI -> Kohaną, ale jednak CI jakoś lepiej do mnie przemówił.
Więc jeśli już padł wybór to czas zacząć pisać na początek coś małego i tak wybór padł na skrypcik uploadu plików.
I teraz mam małe pytanie, otóż chciałbym się zapytać, czy taki sposób przesyłania informacji do VIEW jest poprawny:
Klasa kontrolera Main (INDEX) wygląda następująco
<?php class Main extends CI_Controller { function index() { $this->load->view('index'); } function upload() { // FILE INFO // $plik['tmp'] = $_FILES["file"]['tmp_name']; $plik['size'] = $_FILES["file"]["size"]; $plik['type'] = $_FILES["file"]['type']; //$plik['maxmbyte]=round(($max_size/1048576),2).'MB'; if ($plik['size'] > 0) { } else { $data['blad'] = 'Wielkość wysyłanego pliku nie może równać się 0kb'; } $this->load->view('index', $data); } } ?>
Funkcja index(); jest wywoływana po wpisaniu adresu, a upload(); służy jako element do zapisu danych z formularza.
Teraz pytanie:
czy kod:
$data['blad'] = 'Wielkość wysyłanego pliku nie może równać się 0kb'; } $this->load->view('index', $data);
jest poprawnym zapisem? czy powinienem to wykonać w inny sposób.
Plik widoku wygląda tak:
<?php $this->load->view('header'); $this->load->view('menu_nologin'); { $this->load->view('blad'); } $this->load->view('fileupload'); $this->load->view('footer');
Dziękuję z góry za każdą informację. Niestety tutoriale znalezione w sieci są strasznie pokręcone i przeplatają w sobie php4 z php5.