Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Pierwszy projekt w zend framework
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
jakis_login
Witam,
Pobrałem zend server i zainstalowałem. Teraz z konsoli gdy wpisuję zf create project test - to projekt się tworzy bez problemu tzn cała struktura plików i katalogów jednak gdy przechodzę do adresu localhost/test to pokazuje mi się struktura katalogów a nie jakaś "strona startowa" Dlaczego? Co musze jeszcze zrobić aby zadziałało? Dodam iż pracuje pod windows 7 i na xampp ( projekt oczywiście utworzyłem w xampp/htdocs/test) i do katalogu library takż skopiowałem biblioteki
Psajkus
Napisz przekierowanie w htaccess'ie na folder public. Nie bedziesz wtedy musial ustawiać virtualhost'a.
jakis_login
Dzięki za odpowiedzi już sobie poradziłem z obydwiema propozycjami wink.gif
Stworzyłem już jakiś formularz tzn przekopiowałem stąd: http://blog.wilgucki.pl/2009/09/tworzenie-...rzystaniem.html
i jest tu masa kodu gdzie normalnie w php myślę ze zrobiłbym krótszy kod. A może są jakieś inne sposoby szybsze na tworzenie np. formularzy i ich obsługa bo jakbym miał to pisać ręcznie bez kopiowania bo masakra. Sory ale myślę w ten sposób bo nie znam tego frameworka i chcę się go nauczyć. więc powiedzcie mi jak to sie robi szybko i sprawnie.
IceManSpy
Pisanie w Zendzie jest szybsze. Wymyśl sobie formularz, który odpowiednio filtrujesz i walidujesz - sprawdź, gdzie szybciej go napiszesz. Jesteś początkujący, to tego nie doceniasz, ale spokojnie.
Zacznij jak chyba każdy od tego: http://www.heavymind.net/zend-framework-tutorial/
Psajkus
Troche stary ten kurs z heavymind. Od Zenda 1.5 troche się zmieniło. Polecam ten video kurs: http://www.zendcasts.com/index/
IceManSpy
Może i trochę się zmieniło, ale podstawy są takie same. Tak samo działają kontrolery, modele i widoki - przynajmniej te z tego tutoriala. Najpierw powinno sie poznać jak to mniej wiecej działa, a dopiero potem poszerzać horyzonty.

Ja do nauki Zenda zabierałem się 3-4 razy biggrin.gif
Damonsson
Gdzieś jest dla (naj)nowszej wersji ZF 1 i o ile się nie mylę nawet po polsku. Poszukaj dobrze.
KKzone
To -> http://manual.zfdes.com/pl/index.html ?
jakis_login
Nie no ten ostatni link do tutoriali jest super i to po polsku. Dzięki wielkie ale czy w zendzie zrobię w kilku ruchach(max. 1min.) dodawanie, edycja i usuwanie rekordów w bazie danych gdzie kolumn jest np. 20? Bo np. kiedyś trochę ćwiczyłem z Cake i tam było ze wykonałem kilka ruchów i pokazały mi się wszystkie dane na stronie które mogłem właśnie usuwać, dodawać nowe i edytować bez bawienia się w przesyłanie np. postem w tą i z powrotem.
IceManSpy
Cytat(KKzone @ 18.11.2011, 01:47:55 ) *

To nie jest tutorial, tylko przetłumaczona dokumentacja smile.gif
snapshot
Cytat(jakis_login @ 18.11.2011, 08:22:27 ) *
Nie no ten ostatni link do tutoriali jest super i to po polsku. Dzięki wielkie ale czy w zendzie zrobię w kilku ruchach(max. 1min.) dodawanie, edycja i usuwanie rekordów w bazie danych gdzie kolumn jest np. 20? Bo np. kiedyś trochę ćwiczyłem z Cake i tam było ze wykonałem kilka ruchów i pokazały mi się wszystkie dane na stronie które mogłem właśnie usuwać, dodawać nowe i edytować bez bawienia się w przesyłanie np. postem w tą i z powrotem.

Możliwe, że cake ma generator CRUD - zend tego niema. Jednak prawda jest taka, że to ci wygeneruje i tak musisz w większości edytować. W zendzie napisanie CRUDa nie jest trudne, można sobie napisać helpera i po sprawie.
jakis_login
OK niech będzie, że dokumentacja wink.gif Tylko nie znalazłem w niej nic o Cron. Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie umieścić skrypt np. cron-30min.php? tzn w jakim katalogu? Czy da się zrobić coś takiego, że wowołuje się corn a w nim przekierowanie do jakiejś akcji np. testController.php gdzie np dodaje mi się jakiś rekord do bazy czy np. wysyłka meila itp. albo może można już w tym pliku corn-30min.php łączyć się z baza itp. Podpowiedzcie coś...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.