Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wydajność mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
behamot
Mam tabelę majacą 230 kolumn po 3000 tysięcy wierszy danych.
mam pytanie czy należy się przejmować wielkościa tabeli. Czy może lepiej ją podzielić na mniejsze. Mi wygodniej jest mieć 1 duzą. zastanawiam się tylko czy przy wielu zapytaniach taka jest wydajna czy lepiej jest mieć kilka mniejszych ?
Czy mam się nie przejmować bo ta tabela jest po prostu nieiwelka ?
Czy dodawanie parametrów index znacznie zwiększy wydajność.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
FiDO
Ilosc kolumn u Ciebie na 99% jest wynikiem zlego, a nawet bardzo zlego, zaprojektowania tej bazy. Opisz po krotce co tam trzymasz, napisz jakie masz kolumny (tylko nie wymieniaj wszystkich! smile.gif ). Napewno da sie to zrobic lepiej.

Indexy potrafia przyniesc bardzo duzy wzrost wydajnosci, trzeba tylko wiedziec jak ich uzyc.
hasla
Ja troceh z innej beczki, dopiero od kilu dni bawie sie w php ale nurtuje mnie jedo pytanie, chodzi o to ze mam wykupione konto www z jedna baza mysql i uzywam jej dla forum phpbb i teraz mnie ciekawi czy moge ja jeszcze do czego uzyc czy jest juz ona niedostepna dla innych skryptow tzn czy moge ja uzyc w systemie newsow itp elemetach php, czy nie wywola to jakiegos bledu lub nie uszkodzi mojego forum?
JOHNY
to nie ma znaczenia bo i tak będziesz musiał zrobić nową tabele
hasla
a moge zainstalowac dwa forum na jednej bazie?
JOHNY
możesz tylko jesli to to samo forum phpbb to musisz zmienic prefix jak będziesz instalował na inny bo tak to zastąpi tablice.
Standard to phpbb_ i tu juz lecą konkretne nazy tabel a jak przy instalacji 2 forum zmienisz prefix to na np: forum_ to nie bedzie problemu biggrin.gif
kicaj
Oczywiscie ze mozesz dodac do tej samej bazy, wazne zeby nazwa tabeli sie nie powtarzala i suma wszystkich tabel nie przekraczala dopuszczalnej wilkosci bazy
hasla
spoko teraz wszystko skumalem biggrin.gif ta mala zaroweczka nad glowa w koncu sie zaswiecila tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.