Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony2] Pomysły na z-ajaxowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ano
Hej,

do aplikacji trzeba dodać jakieś akcje, które będą wywoływane tylko ajaxem. Np. jakiś jquerowy autocomplete.
Jakie macie pomysły, żeby na tyle skutecznie to zrobić by skrócić czas requesta? Przykładowo - teraz requesty do urla obsługującego autocomplete trwają ~214 ms. A wiadomo, że przy tego typu usługach czas odpowiedzi jest kluczowy.

Jak najlepiej ominąć część/większość niepotrzebnych Symfonowych 'modułów', żeby skrócić ten czas? Nie chodzi mi też o to, by specjalnie "tą" stronę robić w jak najprostszym kodzie, nie powiązanym z symfony.

Czyli - jak (i co) dla konkretnej akcji w kontrolerze (załóżmy, że ajaxowe requesty obsługuje mój AjaxController) wyłączyć część/większość Symfony tak aby przyspieszyć czas requesta? I również jak sprawić by część moich listenerów 'nie włączała się' dla tych akcji?

Czy również zupełnie olać Doctrine ORM na rzecz DBALa?
kabanek
pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to cache - podstawa przy optymalizacji kodu smile.gif
druga rzecz, to wysyłaj odpowiedzi tylko w formacie json
trzecia, to lepszy serwer

Doctrine bym zostawił, cachuj w miarę rozsądku a myślę, że "ociężałość" doctrine nie będzie odczuwalna.
Crozin
Przede wszystkim przy pomocy profilera sprawdź co jest najbardziej czasochłonnym elementem na linii żądanie - odpowiedź.
paxton
Od tego jest również dependency injection, druga sprawa nie jestem tego pewien ale Symfony2 posiada chyba opcje w routerze gdzie się zaznacza ze to tylko route dla zapytań typu AJAX, to może również wpłynąć na szybkość ładowania bo przez to może nie ładować poszczególnych modułów.

Również pamiętaj by to sprawdzić w production environment, jest duża różnica.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.