Witam, mój problem jest następujący, tworzę aplikację do której importowane beda pliki xml z produktami, każdy produkt zawiera jak wiadomo nazwe, opis, kod producenta it. jednak pliki xml zawieraja rowniez sekcje z cechami produktow ktorych liczba i rodzaj jest rozny prkatycznie dla kazdego produktu :
Wyjaśnie to na przykladzie jednego produktu :
Dyski:
Konkretny Dysk:
Kod
Grupa
Producent
Opis
Parametry:
Tutaj jest rozna liczba parametrow praktycznie dla kazdego produktu
Jak zaimplementowac import cech z xmla dla produktow ? nie mam na to pomyslu cechy roznia sie miedzy soba, ich liczba jest rozna dla kazdego produktu.
Jedyny pomysl jaki wpadl mi do głowy to przelecenie calego xmla pobranie wszystkich mozliwych cech jakie sie pojawia a nastepnie stworzenie jednej wielkiej tabeli z nazwami cech i tabelami odpowiadajacymi dla kazdej z cech w ktorych beda znajdowac sie wartosci i id produktu do ktorego cecha jest przypisana.
z gory dziekuje za pomoc
czy moze mi ktoś chociaz podpowiedziec w jaki sposob rozwiazac taki problem ?
czy przelatywanie calego xmla i zebranie wszystkich mozliwych cech jakie sie pojawiaja nastepnie utworzenie z tego tabeli to jest dobry pomysl czy to nie jest optymalne rozwiazanie ?
zaznaczam ze ruch bedzie dosyc spory na stronie jednakze upload xmli nie az tak czesty raz na jakis czas, wiec czy sprawdzanie kazdego kolejnego xmla pod katem nowych atrybutow dla produktow bedzie ok ?