Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak podłączyć się do bazy?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hub3rt
Jeżeli mam konto z obsługą php ale baze danych mam gdzie indziej, to jak sie do niej podłączyć? Chce zalozyc phpnuke'a, ale na koncie z mysql'em nie mam funkcji require() ani include().
Prosze o pomoc
LukasMG
mysql_connect

Znalazłem przy okazji:

Obsługa MySQLa w php [Artykuł WebCity]
hub3rt
No tak, ale PHPNUKE ma plik instalacyjny za pomoca ktorego po zaladowaniu na serwer wszystko ustawia sie w oknie przegladarki bez grzebania sie w kodzie. I zastanawiam sie co mam wpisac w bazie danych, bo nie wpisze localost sad.gif
kszychu
Wpisz adres serwera!
hub3rt
Adres serwera tzn. np. http://moja_strona.pl questionmark.gif
kszychu
Cytat(hub3rt @ 2004-07-14 15:47:04)
Adres serwera tzn. np. http://moja_strona.pl questionmark.gif

Nie, np: adres.serwera.bazy.danych.pl
albo jego ip.
hub3rt
withstupidsmiley.gif Juz nic nie rozumiem blink.gif Adres serwera i bazy danych w jednym?

[EDIT]

Niewazne, sprobuje wpisac IP
e4you
adres serwera bazy zazwyczaj localhost

a co do laczenie sie z baza ktora jest na innym serwerku to mysql musi byc odpowiednio skonfigurowany. zazwyczaj opcjonalne ustawienia na to nie pozwalaja ze względu na bezpieczenstwo.
Vertical
mysql_connect("host(numer IP serwera)", "user", "hasło");
kszychu
Cytat(e4you @ 2004-07-14 17:23:08)
adres serwera bazy zazwyczaj localhost

a co do laczenie sie z baza ktora jest na innym serwerku to mysql musi byc odpowiednio skonfigurowany. zazwyczaj opcjonalne ustawienia na to nie pozwalaja ze względu na bezpieczenstwo.

Kolega chyba domyślne mia ł na myśli?
A co do tych specjalnych opcjonalnych ustawień, to wystarczy, że user, na którego się logujesz do bazy ma możliwość łączenia się z innych hostów.
I wsio.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.