Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Określenie kolejnych ID, których brakuje.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sephirus
Witam wink.gif

Mam ciekawy problem (wydajnościowy)

Muszę sprawdzać integralność danych tabeli (Czy ktoś czegoś nie usunął nie pozamieniał itd)...

Tabela ma strukturę:

Kod
ID (PK + AI) | pole1 | pole2 | ....

Jednym z wymogów jest wykrywanie czy w tabeli czasem nie ma "dziur". Co rozumiem przez dziurę:

Jeśli mamy rekordy o id 1,2,3,4,5,6,7,8,9,... to jest wszystko ok. Ale jeśli mamy 1,2,3,5,6,7,8,9,... (brakuje 4) to jest problem - rekord 4 został usunięty.

I teraz o co chodzi: Czy ktoś zna wydajny sposób na określenie tego, że w tej tabeli brakuje właśnie rekordu numer 4. Czyli chodzi mi o dowolny skrypt/funkcje/pomysł (najlepiej w samym SQL), który zwracałby w takim konkretnym przypadku "4".

Zaznaczam że samo wykrycie dziur (że są) nie jest problemem wystarczy pobrać AUTOINCREMENT i policzyć wiersze... i już wiemy czy są dziury czy nie - ale mi chodzi o określenie ID których brakuje...

Oczywiście można pobrać wszystko i sprawdzać po kolei... ale ta tabela będzie spora a sprawdzanie ma się odbywać często...

Bardzo proszę o pomysły i pomoc smile.gif
nospor
  1. SET @zm=0;
  2. SELECT idzm, roz FROM (
  3. SELECT ID-@zm AS roz, (@zm+1) AS idzm, @zm:=ID FROM TABELA ORDER BY ID ASC
  4. ) podsel WHERE podsel.roz > 1

smile.gif
Sephirus
Super to jest coś - to jest pomysł smile.gif

A jak z wydajnością tego przy paru mln rekordów?

Wiem że to sama sobie baza zrobi i raczej nie powinno to zbyt długo trwać tongue.gif Ale lepiej zapytać smile.gif
nospor
No cóż.... baza musi te wszystkie miliony rekordów przelecieć, nie ma bata. Ile to zajmie? Nie wiem, wygeneruj milion rekordów i sprawdź. Sam chętnie się przekonam smile.gif

czekaj... własnie sprawdziłem to na swojej tabeli. Mam tam ponad 500tys rekordów. Czas trwania: 0.333 sekundy
Sephirus
OK dam znać - ale będę mógł dopiero jutro wink.gif Dzięki za pomoc - w sumie jak się da to walnąć nawet bez procedury to będzie kozak wink.gif
nospor
Jak pisałem dla pół miliona trwało to bardzo krótko.
Procedura również tu przecież nie jest potrzebna. Bo i po co? Możesz to spokojnie na zwykłym zapytaniu wykonać
Sephirus
Hmm też się pokusiłem o to by sprawdzić, co prawda na mniejszej liczbie i znalazłem pewną przeszkodę smile.gif

w tabeli miałem:

2
3
4
5
6
7
8
9
10
13
14
15
....

Czyli bez 1,11,12

SELECT zwrócił:

idzm roz
1 2
11 3

Czyli nie znalazł 12 tongue.gif

Ale w sumie możną ją wydedukować i obliczyć już w PHP na podstawie:

11 - różnica to 3 zatem kolejny rekord to 11+3=14 (należy jeszcze odjąć 2 bo zaczynaliśmy od SET @zm = 0;)

Zatem z każdego zwróconego rekordu bierzemy zakres (od idzm do idzm+(roz-2))

Co da:

idzm roz id
1 2 1
11 3 11,12

I to mi wystarczy w zupełności biggrin.gif smile.gif

Dzięki!!
Jutro napisze jak śmiga na bazie 5mln+ wink.gif

nospor
Cytat
Ale w sumie możną ją wydedukować i obliczyć już w PHP na podstawie
No cóż... wierzyłem w ciebie i wiedziałem, że z tym "niesamowitym problemem" poradzisz już sobie sam tongue.gif
kiciafu
Hej,

Ja miałem podobny problem ale w inny sposób go rozwiązałem choć moje rozwiązanie raczej nie nada się przy 5mln wpisów ale przy małych seriach się sprawdza:

1. Sprawdzamy maksymalną wartość id jaka jest w tabeli w której są luki.
2. Tworzymy sobie tymczasową tabelę zawierającą id
3. Wypełniamy tabelę serią od 1 do max (przy 5mln to by trochę mogło zająć - u mnie pętla robiąca 100 000 insertów wykonuje się w 14s na słabym serwerze)
4. Stosujemy takie zapytanie:

1. SELECT ID FROM seria WHERE id NOT IN (SELECT TABELA.ID FROM TABELA);
nospor
kiciafu jak sam słusznie zauważyłeś, Twoje rozwiązanie nie nadaje się dla dużych danych.
Również stosowanie go do małych danych jest mało eleganckie. Bo i po co tworzyć dane tymczasowe, skoro nie trzeba smile.gif

@Sephirus i jak testy?
Sephirus
Na wstępie przepraszam, że dopiero teraz piszę... ale naprawdę mam "jumanji" w pracy i wyleciało mi w końcu z głowy tongue.gif

Co do twojej metody nospor...

1. Sprawdziliśmy ją porównawczo z innymi metodami znalezionymi gdzieś w sieci... rezultaty... W każdej próbie na różnych silnikach DB... twoja bije resztę będąc conajmniej 2x szybsza biggrin.gif

2. Testy robiliśmy potem na dwóch silnikach MyISAM i InnoDB (z różnymi konfiguracjami indeksów, pól i samych dziur):
- Na MyISAM po odpowiednich zabiegach konfiguracyjnych (by można było zrobić tak by sobie ta metoda działała "w tle") i obciążeniu metoda radziła sobie świetnie smile.gif

> 100mln rekordów (sporo pól i indeksów) - ~ 1,5 minuty smile.gif

- Na InnoDB (te same warunki) było nieco gorzej ale i tak wyśmienicie:

> 100mln rekordów - ~ 4 minuty

Tak więc reasumując smile.gif

Wielkie dzięki - o to chodziło biggrin.gif
Kubuś rządzi! ;P
nospor
100mln rekordów 1,5 minuty - nieźle smile.gif
InnoDB zawsze działa wolniej od MyISAM. Swoją drogą zawsze mnie to dziwiło czemu - skoro przelecenie po rekordach powinno mnie więcej tak samo szybkie niezależnie czy MyIsam czy InnoDB. Coś w tym InnoDB musieli skaszanić wink.gif

Mógłbyś pokazać inne rozwiązania, które znaleźliście? Ciekawi mnie, jak inaczej można było to załatwić.
Sephirus
Jedno się ostało jeszcze bo reszta poszła do śmieci od razu tongue.gif

To robi po prostu joina na tej samej tablicy i zwraca rekordy gdzie jest NULL w drugiej ;P sprytne ale wolniejsze ok 2x...

1. SELECT a.id + 1 AS lost_id FROM tabela a
  2. LEFT JOIN tabela b ON a.id + 1 =b.id
  3. WHERE b.id IS NULL
  4. ORDER BY a.id

A co do InnoDB to samo w sobie jest wolniejsze jakby porównać z MyISAM dla jednego procesu - zapis jest dużo wolniejszy itd... Wydaje mi się, że to wszystko się wiąże z indeksami nawet jeśli lecimy po PK... :/ Ale cóż tak już jest. My ogólnie wybraliśmy MyISAM jednak z pewnymi usprawnieniami i założeniami smile.gif
nospor
Faktycznie sprytne smile.gif No ale czemu wolniejsze to raczej logiczne.

Cytat
zapis jest dużo wolniejszy itd...
No to z oczywistych względów. Ale właśnie zastanawia mnie prosty odczyt. No teoretycznie nie powinno być różnicy a jednak jest. No nic, trza nam z tym żyć wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.