Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obsługa bazy z wieloma uzytkownikami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
olafejs
Witam mam pytanie ponieważ chce jak najbardziej przejrzyściej oraz najwygodniej dla samej bazy ją stworzyć, Chodzi o to że docelowo ma być 15k userów i każdy z nich orientacyjnie będzie miał 20 linków które będzie trzeba zapisać w tej bazie. Czy rozwiązanie takie że 1 tabela dla wszystkich użytkowników i po czasie zrobi się taki "misz-masz" czy dla każdego usera osobna tabela? nie wiem jak ugryźć temat by później móc ładnie przedstawić danemu użytkownikowi jego linki na jego koncie.
pedro84
Users:
- ID
- Username

Links:
- ID
- Url
- Title

UsersLinks:
- UserID
- LinkID
bww
Cytat(pedro84 @ 18.02.2012, 14:34:50 ) *
Users:
- ID
- Username

Links:
- ID
- Url
- Title

UsersLinks:
- UserID
- LinkID

Nie wiem w jaki sposób tworzone są te linki, ale jeżeli jeden link może być przypisany tylko do jednego użytkownika, to wtedy:

Users:
- ID_users
- Username

Links:
- ID
- ID_users
- Url
- Title

pedro84
Cytat(bww @ 18.02.2012, 15:06:48 ) *
Nie wiem w jaki sposób tworzone są te linki, ale jeżeli jeden link może być przypisany tylko do jednego użytkownika, to wtedy:

Zwykła relacja m:m. Skoro są to linki, to jest możliwe, że będą takie same, w momencie gdy jest to 1:m, wtedy Twoje rozwiązanie pasuje wink.gif
olafejs
Każdy link ma swojego unikalnego użytkownika, nawet jak się powtórzą to każdy user ma swój rekord z linkiem.

Czyli w tabeli Links:

ID (autonumerowanie)
ID_User lub username
URL
itp.

Czy tabela przy przewidywanej wielkości rzędu 3.000.000 wierszy nie będzie trochę za duża ?
pedro84
Nie. Poza tym, 15 000 * 2 000 = 300 000.

Skoro link jest obiektem niezależnym od użytkownika, to po co chcesz tworzyć osobne obiekty dla powtórzeń? Masz np. link o ID=15, URL=http://foo.bar - wówczas po prostu masz osobną tabelę dla linków użytkowników, w której masz ID usera i ID linka (vide mój pierwszy post).
bww
Cytat(olafejs @ 18.02.2012, 17:06:44 ) *
Każdy link ma swojego unikalnego użytkownika, nawet jak się powtórzą to każdy user ma swój rekord z linkiem.

Czyli w tabeli Links:

ID (autonumerowanie)
ID_User lub username
URL
itp.

Czy tabela przy przewidywanej wielkości rzędu 3.000.000 wierszy nie będzie trochę za duża ?

Nie, wystarczy odpowiedni indeks.

W Twoim wypadku dwie tabele utworzą relację 1:n (Jeden użytkownik może mieć wiele linków, jeden link może być przypisany tylko do jednego użytkownika), a więc będzie ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.