Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak powinien wyglądać link aby był "przyjazny" - Znaki
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
xxdrago
Witam, od jakiegoś czasu wyszukuje w internecie, jak powinien wyglądać link, przyjazny. Głownie chodzi mi o to jakie powinien posiadać znaki np. zamiast spacji.

Przykładowy link:
Kod
http://test_PL/Optymalizacja_i_pozycjonowanie_stron_SEO_f111.html

Czy lepiej dawac zamiast spacji _ czy np. -?

Pozdawiam,
Tomasz
kaczan13
Dużo lepsze jest:

Kod
_
Crozin
http://www.youtube.com/watch?v=Q3SFVfDIS5k
MGraphics
Cytat z pierwszego linku google:

Cytat
Istotna jest różnica w interpretacji przez Google obu znaków – podkreślnik łączy wyrazy w niepodzielne dla Google frazy. Myślnik jest separatorem i pozwala wyszukiwać każde słowo oddzielnie w adresie URL.

Jeżeli chodzi o pozycjonowanie to ja osobiście korzystał bym z myślników, a jeżeli chodzi o co innego to nie ma to różnicy.
Griffin77
Sam stosuję przede wszystkim _ , nigdy zaś nie stosowałem - , choć spotkałem się z opiniami, że to daje lepsze efekty. Ale wiadomo jak to jest, ile osób tyle opinii.
Sephirus
Jak napisał 2 miechy temu MGraphics różnica jest jednak duża.

Biorąc pod uwagę SEO oraz języki programowania łącznikiem wyrazów w jeden jest "_" zaś separatorem "-". "_" jest traktowany i zamieniany w spację po prostu.

Do użytku w przyjaznych linkach nadają się oba znaki jednakże trzeba wiedzieć, że:

egipskie_noce - wyszukiwarki zamienią na jedną frazę "egipskie noce" i taką potem będą sprawdzać.

egipskie-noce - tutaj zamieni to na dwie frazy - egipskie i noce - zatem można sprawdzać po obu.

na ogół należy używać znaku "-" a gdy chcemy by się pozycjonowała cala fraza składająca się z wielu słów to "_".

P.S. poco rozgrzebywać stary temat? tongue.gif
jamSoft
Nie przywolam przykładu, ale ostatnio zauważyłem i stwierdziłem że zamiast samej spacji używany jest +
Do innych rozdzieleń używam -
To także wywnioskowałem ze szperania w G..gle
kasiamatuszczak111
O plusie jeszcze nic nie słyszałam closedeyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.