Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapasowy serwer
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
grezliq
Witam serdecznie smile.gif

Mam do Was dwa pytania i liczę na pomoc smile.gif

1.

Posiadam domenę na home.pl oraz hosting na laohost.net. Mam przekierowanie na home.pl na serwer przez dns - s1.laohst.net i s2.laohost.net (miejsc jest na 4 dns). Laohost obsługuje mi hosting oraz przekierowuje poczte na gmaila - wszystko jasne.

Lecz czasami laohost pada (szczególnie ostatnio na s2) i chciałbym się dowiedzieć czy i jak można ustawić taka opcje, ze gdy laohost padnie, domena przekieruje się sama na jakiś inny serwer na którym będzie kopia mojej strony oraz przekierowywanie maili?

2.

Mam domenę również na home.pl lecz przekierowanie jest na katalog : mojnick.laohost.net/strona, przekierowanie poczy ustawione na home.pl na catch-all. Chciałbym zrobić tam przekierowanie dns na laohost, z tym że trwa to bardzo dlugo a zalezy mi na tym, zeby strona byla caly czas aktywna i działała poczta. Jest na to rozwiązanie?
uupah5
1. failover
natomiast w Twojej sytuacji - przeniesienie się na inny hosting.
2. dns timelifie (bodajże zwie się to TTL) - zmiana standardowych 48 godzin propagacji zmian DNS na nową wartość, np co godzinę

PS z jednej strony zależy Ci na ciągłości pracy usługi, z drugiej strony - oszczędzasz 100-200 zł rocznie na hosting. jedno, dwa wyjścia na bilard/piwko.
przenieś się na jakiś porządny hosting, np iq.pl (nie, nie pracuję tam) i oszczędź sobie nerwów. najlepiej razem z domeną, dnsy iq działają bez zarzutu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.