Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wstawianie do bazy informacji w odwrotnej kolejności
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
c4ld3ra
Witam,
rzuciło mi się w oczy, iż np.: na blogach komentarze są wyświetlane w odwrotnej kolejności ich wstawiania, tak jak z stosu. Myśląc na tym jak to zrealizować nie przychodzi mi nic innego do głowy jak użycie przy SELECT
  1. ORDER BY cosTam DESC
, aczkolwiek każdorazowe sortowanie danych pobranych z bazy nie jest najefektywniejsze ( w mojej opinij ). Próbowałem wygooglować jakieś informacje jak by tu np.: zapisać do bazy insertem dane w odwrotnej kolejności, tak aby przy ich odczytywaniu można by ominąć ich sortowanie, ale nie znalazłem takiego sposobu. Może ma ktoś jakieś pomysł jak by zrealizować coś takiego w bardziej efektywny sposób.
Pozdrawiam.
toffiak
Najczęściej wtedy sortujesz po kluczu głównym, który najczęściej jest liczbą autoinkrementową z założonym indeksem, więc różnicy w wydajności nie ma.
Crozin
Generalnie w SQL-u nie ma określonego porządku występowania wierszy, chcąc uzyskać rekordy posortowane (nie ważne względem czego) musisz to jawnie zadeklarować poprzez użycie klauzuli SORT BY. Relacyjne bazy danych dobrze dają sobie radę z sortowaniem, pod jednym warunkiem - powinny móc sortować po kolumnie(ach), na których jest założony indeks.
c4ld3ra
Dzienki za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.