Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] CMS / Shopping Cart
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
starach
Poszukuję gotowych rozwiązań opartych na frameworku zendowskim. Głównie chodzi mi o sklepy internetowe, bo kroi mi się robótka w tym kierunku i pomyślałem, że dobrze by było przy okazji ogarnąć tego jakże popularnego frameworka. Szukam rozwiązania które bazuje na nim, a nie tylko używa poszczególnych jego bibliotek. Innymi słowy chcę się go porządnie nauczyć, a nie ma chyba lepszego nauczyciela niż praktyka. smile.gif

Z góry dzięki za rady

p.s.
Może dział trochę nie najszczęśliwszy, bo powinienem prawdopodobnie założyć temat w dziale Gotowe Rozwiązania, ale chodzi mi o opinie głównie użytkowników tego FW, a nie użytkowników gotowych rozwiązań.
skowron-line
http://www.magentocommerce.com/
starach
Przeglądałem kod magento kilkukrotnie i jeśli mam być brutalnie szczery to panuje tam straszny burdel. Nie istnieje CMS, blog, bądź jakikolwiek użytkowy skrypt wykorzystujący zf bez zbędnych pierdół? Coś takiej trochę bardziej mvc/mvp. Wiem upierdliwy jestem. tongue.gif
skowron-line
Ciężko CI będzie coś takiego znaleźć w pewnym momęcie w każdej (prawie) aplikacji zaczyna robic się burdel którego twórcy nie chcą sprzątnąć.
darko
Cytat(starach @ 9.06.2012, 18:24:47 ) *
Nie istnieje CMS

Owszem, istnieje, jest przecież moduł CMS: /app/code/core/Mage/Cms
Magento rzeczywiście jest dość luźno powiązane z Zendem i nie jest rozwiązaniem tanim w utrzymaniu i konserwacji. Poza tym ma wiele własnych (nie-Zendowych) rozwiązań. Nie wiemy jakiej skali "robótkę" masz na myśli, jeśli jakiś bardzo mały sklepik, z podstawową funkcjonalnością, to, pomimo bardzo wielu zalet tego rozwiązania, raczej odradzam z powodów:
- dość sporych kosztów utrzymania sklepu (głównie wynika to z wymagań sprzętowych)
- rozmiarów samego Magento - stawianie małego sklepiku na tym kombajnie to imo lekkie nieporozumienie (chyba że mamy dobre perspektywy na szybki rozwój i rozbudowę)
Może warto byłoby rozważyć napisanie na Zendzie jakiegoś lekkiego mini-e-sklepiku? Żeby nie było - sam na co dzień pracuję na Magento, znam jego wady i zalety.
Pilsener
Cytat
Magento rzeczywiście jest dość luźno powiązane z Zendem i nie jest rozwiązaniem tanim w utrzymaniu i konserwacji. Poza tym ma wiele własnych (nie-Zendowych) rozwiązań
- bo ZF to raczej zbiór komponentów niż framework, co ma swoje zalety i wady (moim zdaniem zalet więcej).

Magento jest dość stare i rozwijane x czasu więc naleciałości muszą być widoczne.

Nie znam żadnego popularnego systemu sklepu opartego o ZF ale na pewno da się taki znaleźć. Jednak wątpię, byś mógł sobie gmerać w kodzie do woli wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.