posiadam utworzoną bazę danych : załóżmy że są tam tabele Pracownik(idpracownik, imie, nazwisko), oraz Zlecenie(idzlecenie, idpracownik, opis). Stworzyłem program, z którego będzie korzystało wiele osób - umożliwia on dodawanie rekordów do tabel, edytowanie i usuwanie. Zawiera on moduł logowania, w którym wpisuje się identyfikator pracownika - na jego podstawie pobierane są rekordy z bazy danych - w ten sposób użytkownik pracuje wyłącznie na rekordach dla niego przeznaczonych.
Problemem jest zabezpieczenie bazy danych - do połączenia z bazą danych wykorzystywane jest konto "roota". Zastanawiam się nad stworzeniem użytkownika z uprawnieniami select, insert, update, oraz delete dla wybranej bazy danych - będzie to o wiele bezpieczniejsze

Jak w takim razie nadać uprawnienia użytkownikowi np. "user", aby miał dostęp do tabeli Pracownicy ale tylko rekordu, którego id = 1, oraz tabeli Zlecenia ale tylko rekordów gdzie idpracownik = 1. Tabele są ze sobą powiązane tzn. pracownik może mieć wiele zleceń, ale zlecenie należy do 1 pracownika (stąd klucz obcy idpracownik w tabeli Zlecenia).
Chodzi mi o to, że nawet jak ten user zaloguje się do phpmyadmin to będzie mógł robić tylko to samo co w moim programie - czyli przeglądać tabele z rekordami, których id = 1.
-------------------
Może jeszcze raz napiszę o co mi chodzi ....
W bazie danych posiadam tabelę "Zlecenia" z kolumnami "idzlecenie, idpracownik, opis". Tabela Zlecenie zawiera 5 rekordów :
id_zlecenie, id_pracownik, opis
1 1 aaaa
2 1 vvvv
3 2 dddd
4 3 ssss
5 1 cccc
W programie mam ustawione, że logując się na użytkownika o identyfikatorze 1 z bazy danych są pobierane rekordy z tabeli "Zlecenia" gdzie id_pracownik = 1 (to jest łatwe do zrobienia). Jednak do połączenia z bazą danych wykorzystywane jest konto z uprawnieniami, które pozwala przeglądać wszystkie rekordy w tabelach - czyli ktoś logując się na PhpMyAdmin zobaczy rekordy należące do pracownika z id =2, oraz z id=3 i może coś pomieszać. Czy można to jakoś zabezpieczyć ?